Απόλυτη κυριαρχία Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πρώτος με μεγάλη διαφορά στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα. Προβάδισμα και σε άνδρες και γυναίκες, σε νεότερους και μεγαλύτερους, μετριοπαθείς και συντηρητικούς, σε πόλεις και αγροτικές περιοχές.

Απόλυτη κυριαρχία Τραμπ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τεράστιο προβάδισμα έχει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ  Τραμπ έναντι των αντιπάλων του, για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, ξεπερνώντας τον πλησιέστερο αντίπαλο του, τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα, κατά 37 ποσοστιαίες μονάδες σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση των New York Times/ Siena College για την εκστρατεία του 2024.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο κ. Τραμπ εμφανίζεται να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχεδόν κάθε δημογραφική ομάδα και περιοχή και σε κάθε ιδεολογική πτέρυγα του κόμματος, όπως διαπίστωσε η έρευνα, την ώρα που ηρεμούν οι ανησυχίες των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων για τις δικαστικές υποθέσεις του. Ο δύο φορές κατηγορούμενος είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά σε άνδρες και γυναίκες, σε νεότερους και μεγαλύτερους ψηφοφόρους, μετριοπαθείς και συντηρητικούς, σε εκείνους που σπούδασαν σε κολέγιο και σε εκείνους που δεν πήγαν, σε πόλεις, προάστια και αγροτικές περιοχές.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ορισμένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. ΝτεΣάντις - ότι είναι πιο εκλέξιμος από τον κ. Τραμπ και ότι θα κυβερνούσε πιο αποτελεσματικά - έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. 

Συνολικά, ο κ. Τραμπ προηγείται του κ. ΝτεΣάντις με 54% έναντι 17%. Κανένας άλλος υποψήφιος δεν ξεπέρασε το 3% στη δημοσκόπηση.

Υπάρχουν κι άλλα δυσοίωνα σημάδια για τον κ. ΝτεΣάντις. Είχε την πιο αδύναμη παρουσία ανάμεσα σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κέρδισε μόνο 9% υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι τουλάχιστον 65 ετών και το 13% όσων δεν είχαν πτυχίο κολεγίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι που αυτοχαρακτηρίζονταν στη δημοσκόπηση ως «πολύ συντηρητικοί» προτίμησαν τον κ. Τραμπ με διαφορά 50 μονάδων, 65% έναντι 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v