Δίωξη στον Τραμπ για συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διώκεται για την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, ενώ έχει μπροστά του και άλλες δυο δίκες.

Δίωξη στον Τραμπ για συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις προεδρικές εκλογές του 2020, εξέλιξη που συνιστά την τρίτη πολιτικά εκρηκτική ποινική δίωξη του πρώην προέδρου καθώς ο ίδιος προσπαθεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για συνωμοσία που έχει στόχο την εξαπάτηση των ΗΠΑ, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά του δικαιώματος ψήφου και καταμέτρησης αυτής της ψήφου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε την Τρίτη στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Οι κατηγορίες από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζον «Τζακ» Σμιθ μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και 20 ετών φυλάκισης, αλλά ο Τραμπ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πολύ λιγότερες από τις μέγιστες ποινές εάν καταδικαστεί, καθώς δεν έχει ποινικό μητρώο, σημειώνει το Bloomberg. Ο Τραμπ έλαβε εντολή να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 4 το απόγευμα της 3ης Αυγούστου.

«Η επίθεση στο Καπιτώλιο του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας», είπε ο Σμιθ σε δημοσιογράφους. «Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τροφοδοτήθηκε από ψέματα. Ψέματα από τον κατηγορούμενο». Είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά ταχεία δίκη και ότι η έρευνα για «άλλα άτομα» συνεχίζεται.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ επί μήνες διέδιδε εν γνώσει του ψέματα σχετικά με τη νοθεία των εκλογών προκειμένου να υπονομεύσει την πίστη του κοινού στην ψηφοφορία και να παραμείνει στην εξουσία.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ήταν ψευδείς», ανέφερε η κυβέρνηση στο κατηγορητήριο. «Ο κατηγορούμενος τις επανέλαβε και τις διέδωσε ευρέως ούτως ή άλλως - για να κάνει τους εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς του να φαίνονται νόμιμοι, να δημιουργήσει μια έντονη ατμόσφαιρα δυσπιστίας και οργής και να διαβρώσει την πίστη του κοινού στη διαχείριση των εκλογών».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον είχε ειδοποιήσει ότι ήταν στόχος της έρευνας, η οποία σχετίζεται επίσης με την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από έναν όχλο υποστηρικτών. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία που σχετίζεται με αυτά τα γεγονότα.

Λίγο πριν ανακοινωθούν οι κατηγορίες την Τρίτη, ο Τραμπ είπε σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι περίμενε ότι ο Σμιθ θα εκδώσει ένα «ψεύτικο κατηγορητήριο» εναντίον του. Οι δικηγόροι του Τζον Λάουρο και Τοντ Μπλανς συναντήθηκαν με εισαγγελείς στο γραφείο του Σμιθ στις 27 Ιουλίου. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία.

Η δίωξη είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v