Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνει πίσω η Γερμανία από το στόχο για στρατιωτικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ

Αναλήφθηκε από σχέδιο νόμου η υποχρέωση για ετήσιες αμυντικές δαπάνες στα επίπεδα που επιθυμεί το ΝΑΤΟ και τώρα η δέσμευση μεταφέρεται σε ορίζοντα πενταετίας.

Κάνει πίσω η Γερμανία από το στόχο για στρατιωτικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από το σχέδιο να δεσμευτεί νομικά ότι θα εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να ανεβάσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Μια σχετική ρήτρα σε σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς την Τετάρτη διαγράφηκε, είπε η πηγή. Η αλλαγή σημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να τηρήσει τη δέσμευσή της για επίτευξη του στόχου του 2% κατά μέσο όρο στην πενταετία.

Αυτή η διατύπωση είναι πιο ήπια από την αρχική υπόσχεση του Σολτς σε μια ομιλία του στις 27 Φεβρουαρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Από εδώ και στο εξής, θα επενδύουμε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνά μας χρόνο με το χρόνο», δήλωσε τότε ο καγκελάριος.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέκριναν έντονα το Βερολίνο στο παρελθόν ότι δεν ξοδεύει ετησίως το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του για την άμυνα. Δεν είναι σαφές εάν το Βερολίνο θα διατηρήσει τις στρατιωτικές δαπάνες πάνω από αυτό το όριο μόλις εξαντληθεί ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανεξοπλισμό του γερμανικού στρατού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v