Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεμέρ: Η Γαλλία ενισχύει τον έλεγχο ξένων επενδύσεων σε στρατηγικές βιομηχανίες

Επιπλέον κλάδοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο, ενώ μειώνεται το όριο συμμετοχής μη Ευρωπαίων σε κρίσιμους τομείς πρώτων υλών. Στόχος η απεξάρτηση από εδραιωμένους προμηθευτές όπως η Κίνα.

Λεμέρ: Η Γαλλία ενισχύει τον έλεγχο ξένων επενδύσεων σε στρατηγικές βιομηχανίες

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους ελέγχους στις ξένες επενδύσεις στις επιχειρήσεις της χώρας, προκειμένου να προστατευθούν οι στρατηγικές βιομηχανίες.

Οι αντίστοιχοι τομείς θα επεκταθούν ώστε να συμπεριληφθούν εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη και την επεξεργασία κρίσιμων πρώτων υλών, είπε. Από τους ελέγχους δεν θα γλιτώσουν και γαλλικά παρακλάδια ξένων εταιρειών.

«Οι δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία μας δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλές», είπε ο Λεμέρ σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο πλαίσιο επίσκεψης στην περιοχή της Σαβοΐας στη νοτιοανατολική Γαλλία, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πόρους ζωτικής σημασίας για την καθαρή ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση, όπως το λίθιο, που απαιτείται για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Η ΕΕ θέλει επίσης να μειώσει την εξάρτησή της από εδραιωμένους προμηθευτές όπως η Κίνα.

Η Γαλλία σχεδιάζει να θεσπίσει όριο 10%, μειωμένο από 25%, για την ενεργοποίηση των ελέγχων σε μη ευρωπαϊκές οντότητες που αποκτούν μερίδια σε στρατηγικές εταιρείες, είπε ο Λεμέρ.

Το 2022, δήλωσε, εξετάστηκαν 325 φάκελοι, έναντι 137 το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v