Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Κλιμάκωση η τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών σε βρετανική βάση

Προειδοποιήσεις της Μόσχας ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επανεγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα σε βρετανικό έδαφος.

Ρωσία: Κλιμάκωση η τοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών σε βρετανική βάση

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει ως «κλιμάκωση» οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυρηνικά όπλα στη Βρετανία, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη βομβών σε βρετανικό έδαφος.

«Αν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπιστεί από μας ως κλιμάκωση που οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο από την επιδιωκόμενη απομάκρυνση όλων τα αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει διαθέσει 50 εκατ. δολάρια για στρατιωτική στέγη (military housing) σε βρετανική αεροπορική βάση, σύμφωνα με ορολογία που συνήθως περιγράφει τις ανάγκες αυξημένου προσωπικού για τον χειρισμό πυρηνικών όπλων, γράφει ο Guardian.

Η βρετανική ομάδα εναντίον των πυρηνικών CND (Campaign for Nuclear Disarmament) είπε ότι η κίνηση απειλεί με επιστροφή πυρηνικών όπλων στη βάση RAF Lakenheath, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, όπου αποθηκεύονταν 110 αμερικανικές ατομικές βόμβες μέχρι την αφαίρεσή τους το 2008, μετά από επίμονες διαμαρτυρίες, αναφέρει το Bloomberg.

Περίπου 150 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B-61 βρίσκονται επί του παρόντος σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες — Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία — καθώς και στην Τουρκία, αναφέρει η οργάνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v