Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραχωρήσεις υπέρ Ρωσίας ζητά ο Ερντογάν για τα σιτηρά

Παρασκηνιακές κινήσεις της Τουρκίας στο περιθώριο των G-20. Ζητά χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ώστε να πετύχει αναβίωση της συμφωνίας. Δεν φαίνεται να πείθεται η Δύση.

Παραχωρήσεις υπέρ Ρωσίας ζητά ο Ερντογάν για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτρέπει ηγέτες της Ομάδας των G-20 να ικανοποιήσουν ορισμένες από τις απαιτήσεις της Ρωσίας για την αναβίωση της συμφωνίας που επέτρεπε τις αποστολές σιτηρών Ουκρανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν οι τιμές των τροφίμων.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βοήθησε στο κλείσιμο της αρχικής Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας το 2022, κάνει τις προσπάθειες σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G-20 στο Νέο Δελχί αυτό το Σαββατοκύριακο, είπαν πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες στο Bloomberg.

Ενώ οι προσπάθειες της Τουρκίας δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν τους συμμάχους της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το γεγονός πως ο Ερντογάν ενστερνίζεται τις απαιτήσεις της Ρωσίας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Η Τουρκία θέλει να επανεκκινήσουν οι αποστολές στο πλαίσιο της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ συμφωνίας, από την οποία η Μόσχα παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αλλά ο Ερντογάν δεν κατάφερε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προσχωρήσει εκ νέου στη συμφωνία στις συνομιλίες των δυο στο Σότσι της Ρωσίας τη Δευτέρα.

Η Τουρκία ζητά από τους  ηγέτες να διευκολύνουν την ασφάλιση των εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων από τους Lloyd's του Λονδίνου και να επανασυνδέσουν τη Μόσχα με το σύστημα SWIFT για διεθνείς πληρωμές, σύμφωνα με τρεις Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν για να συζητήσουν το ευαίσθητο θέμα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι οι κυρώσεις περιορίζουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Μόσχας και μέχρι στιγμής έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις για χαλάρωση των κανόνων.

Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει έναν συμβιβασμό που προτάθηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος θα ήταν να ιδρύσει μια θυγατρική της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank στην οποία θα επιτραπεί η πρόσβαση στο SWIFT, είπαν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Συμπλήρωσαν ότι η Τουρκία αναφέρεται συχνά στο θέμα των σιτηρών κατά τη διάρκεια συναντήσεων. Η Άγκυρα προσπαθεί να βρει συναίνεση σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη συμφωνία, πρόσθεσε Ινδός αξιωματούχος.

Η Τουρκία λέει στους ομολόγους της ότι η συμφωνία θα αναβιώσει αν υπάρξει χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι την εμποδίζουν να εισάγει γεωργικό εξοπλισμό όπως τρακτέρ ή ανταλλακτικά, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για μια εναλλακτική θαλάσσια οδό μέσω των ρουμανικών χωρικών υδάτων, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αυτή η διαδρομή, ωστόσο, θα κάλυπτε δυνητικά ένα μέρος μόνο των αναγκών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v