Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολισθαίνει στην ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήταν οι βασικοί μοχλοί της ύφεσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την S&P Global. Ενώ η συρρίκνωση κάπως μειώθηκε στη Γερμανία, βάθυνε στη Γαλλία.

Διολισθαίνει στην ύφεση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ο δείκτης PMI στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, κάτω από το 50 για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας βασικοί μοχλοί της συρρίκνωσης της ζώνης του ευρώ.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συνέχισε να συρρικνώνεται τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ύφεση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο.

Ένας δείκτης PMI από την S&P Global έδειξε για τέταρτο διαδοχικό  μήνα πτώση της παραγωγής, φτάνοντας το 47,1. Αν και τον Σεπτέμβριο καταγράφεται είναι μια πολύ μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η ένδειξη είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο 50 που δείχνει ύφεση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

«Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Η εκτίμηση, στην οποία ενσωματώνουμε τους δείκτες PMI, δείχνει πτώση 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο».

Παρά την αποφυγή της ύφεσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωζώνη αγωνίζεται υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα. Ενώ υπάρχει συμφωνία ότι το νομισματικό μπλοκ περνά από μια δύσκολη κατάσταση, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να βλέπουν το τρίτο τρίμηνο ως στάσιμο — όχι σε  συρρίκνωση — και η συγκλίνουσα εκτίμηση των οικονομολόγων είναι για ανάπτυξη 0,1%.

Οι αριθμοί PMI για τον Σεπτέμβριο έδειξαν αρνητικές μετρήσεις τόσο για τη μεταποίηση — που είναι κάτω από το 50 εδώ και 15 μήνες — όσο και για τις υπηρεσίες, οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστάθμισαν την αδυναμία στα εργοστάσια.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής ήταν οι βασικοί μοχλοί της ύφεσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την S&P Global. Ενώ η συρρίκνωση κάπως μειώθηκε στη Γερμανία, βάθυνε στη Γαλλία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η δυναμική στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα παραμείνει γενικά σταθερή.

Η απόδοση του τομέα των υπηρεσιών της Γερμανίας ήταν μια «ευχάριστη έκπληξη», καθώς συρρικνώθηκε οριακά μόνο αυτόν τον μήνα, δήλωσε η S&P Global. Η μεταποίηση, η οποία υποφέρει από επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλότερα επιτόκια, οδήγησε στη μείωση της συνολικής δραστηριότητας.

"Η ύφεση γίνεται ολοένα και πιο σαφής στη ζώνη του ευρώ. Σε αντίθεση με το χειμερινό εξάμηνο 2022/23, η οικονομική αδυναμία δεν επικεντρώνεται στη Γερμανία, η οποία έχει υποφέρει ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας", δήλωσε ο Christoph Weil στην Commerzbank. "Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 450 μονάδες βάσης στο μεταξύ επιβραδύνει την οικονομία σε όλες τις χώρες του ευρώ".

Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία συρρικνώνεται με τον ισχυρότερο ρυθμό από από την οικονομική κρίση, εξαιρουμένης της περιόδου Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v