Κίεβο: Σκοτώθηκε η ηγεσία του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη

Το χτύπημα στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου έγινε τη στιγμή που εξελίσσονταν κρίσιμη σύσκεψη, όπως υποστηρίζει. Χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Storm Shadow.

Κίεβο: Σκοτώθηκε η ηγεσία του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η πυραυλική επίθεση της Παρασκευής στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με μια συνάντηση αξιωματούχων του ναυτικού.

Σε σύντομη δήλωση, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα είχε προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Την Παρασκευή η Μόσχα είπε ότι ένας στρατιώτης αγνοείται μετά την επίθεση.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή είπε στο BBC ότι η επίθεση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με πυραύλους Storm Shadow, τους οποίους προμηθεύουν η Βρετανία και η Γαλλία. Η ουκρανική δήλωση το Σάββατο επιβεβαίωσε ότι είχε αφήσει "δεκάδες νεκρούς και τραυματίες κατακτητές, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης του στόλου".

Ο αρχηγός πληροφοριών του Κιέβου, Kyrylo Budanov, ισχυρίστηκε ότι δύο Ρώσοι διοικητές τραυματίστηκαν σοβαρά στην επίθεση με πυραύλους. Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα πολλούς από τους ισχυρισμούς στο πεδίο της μάχης που διατυπώνονται από καμία πλευρά.

Η περιοχή της Σεβαστούπολης δέχτηκε νέα επίθεση το Σάββατο. Ο κυβερνήτης της πόλης, Μιχαήλ Ραζβοζάεφ, που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία, είπε ότι τα συντρίμμια ενός πυραύλου που καταρρίφθηκε από την αεράμυνα έπεσαν κοντά σε μια προβλήτα. Είπε επίσης στους κατοίκους ότι διέταζε επιθεώρηση των καταφυγίων μετά από κάποιες καταγγελίες που ήταν δύσκολο να έχουν πρόσβαση ή σε κακή κατάσταση.

«Ζητάμε ειλικρινά από όλους: σταματήστε να σπέρνετε τον πανικό και να ευχαριστείτε τους εχθρούς μας με αυτό - ο πανικός είναι ο κύριος στόχος τους», έγραψε στο Telegram.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εξαπολύουν πρόσφατα σχεδόν καθημερινά επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Κριμαία. Την περασμένη εβδομάδα, το ναυτικό της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι χτύπησε μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας S-400 που κάλυπτε τη χερσόνησο, υποβαθμίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να αμύνεται από νέες επιθέσεις.

Μια μέρα νωρίτερα, ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο και ένα υποβρύχιο υπέστησαν ζημιές σε μια επίθεση που η Ουκρανία είπε ότι χρησιμοποίησε επίσης πυραύλους Storm Shadow.

Οι επιθέσεις στην Κριμαία είναι στρατηγικά και συμβολικά σημαντικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v