Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι σε Πολωνία-Τσεχία

Έντονες διεργασίες στο Βερολίνο με στόχο μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική. Πιέσεις δέχεται και από τις Βρυξέλλες. Ενστάσεις από το Συνδικάτο Αστυνομικών αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας από την Μελόνι.

Γερμανία: Αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι σε Πολωνία-Τσεχία

Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ θα ανακοινώσει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία και την Τσεχία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εισροή αιτούντων άσυλο, δήλωσε στο Politico Γερμανός αξιωματούχος.

Ο Φέιζερ σχεδιάζει να ανακοινώσει "προσωρινούς ελέγχους σε επιλεγμένα συνοριακά περάσματα" την Τετάρτη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι έλεγχοι, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, θα ξεκινήσουν «εντός των επόμενων ημερών».

Η γερμανική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να περιορίσουν τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα, πολλοί από τους οποίους περνούν τώρα τα σύνορα της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Περίπου 204.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, 77% περισσότερο από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ένα νέο πολιτικό πεδίο μάχης φαίνεται να διαγράφεται εκ νέου και στη Γερμανία, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για το μεταναστευτικό και την στροφή που φαίνεται να διεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση και η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην κατεύθυνση μιας αυστηρότερης γραμμής.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, aπό τις αρχές του 2023 και μέχρι τον Αύγουστο πάνω από 200.000 νεοαφιχθέντες έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Εδώ και καιρό πολιτικοί της αντιπολίτευσης όπως και πολιτικοί των ομόσπονδων κρατιδίων ζητούν από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς (φωτ.) μέτρα για τον περιορισμό των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Πιέσεις δέχεται το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες.

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται σκληρή κριτική από τους εταίρους για την μεταναστευτική πολιτική των Πρασίνων, οι οποίοι θεωρούνται το κύριο εμπόδιο απέναντι σε μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Συνδικάτο Αστυνομικών κατά μόνιμων συνοριακών ελέγχων

Στο μεταξύ στο εσωτερικό της Γερμανίας, οι δηλώσεις της Νάνσι Φέζερ περί σταθερών, μόνιμων αστυνομικών ελέγχων στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία για την αντιμετώπιση κυκλωμάτων διακινητών, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου Αστυνομικών, που θεωρεί τα σχέδια Φέζερ «αναποτελεσματικά».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου, οι μόνιμοι συνοριακοί έλεγχοι θα αποτελούσαν μια «διαρκή επιβάρυνση» για τους υπαλλήλους στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ενώ όπως επισημαίνει πρόσθετα εμπόδια θα δημιουργούνταν και στην κυκλοφορία εμπορευμάτων. Επίσης το Συνδικάτο Αστυνομικών εκτιμά ότι έτσι δεν επιλύεται το ζήτημα των διακινητών, διότι γνωρίζοντας τα σταθερά σημεία ελέγχων, θα μπορούσαν εύκολα να τα αποφύγουν.

Επιστολή Μελόνι προς Σολτς

Την ίδια ώρα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να έχει κοινοποιήσει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με αφορμή τη χρηματική στήριξη με γερμανικά κρατικά κονδύλια διασωστικών αποστολών στα ανοιχτά της Ιταλίας. Η καγκελαρία επιβεβαιώνει ότι έλαβε σχετική επιστολή από την ιταλική κυβέρνηση διαμηνύοντας ότι «σύντομα θα σταλεί απάντηση».

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών από την πλευρά επιβεβαιώνει ότι πράγματι κονδύλια ύψους 400.000 έως 800.00 ευρώ θα πρέπει σύντομα να καταβληθούν για διασώσεις στη θάλασσα αλλά και για χερσαία συνδρομή σε επιλεγμένες ΜΚΟ ανθρωπιστικής αρωγής, όπως η SOS Humanity.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι πρόκειται για χρήματα που έχουν εγκριθεί από την γερμανική βουλή. Από την πλευρά της η Ιταλίδα πρωθυπουργός θεωρεί τις συγκεκριμένες γερμανικές πρωτοβουλίες παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας της.

ΠΗΓΗ: POLITICODEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v