Ρουμπινί: Οι αγορές υποβαθμίζουν το ρίσκο μεγάλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Ο «Dr Doom» προειδοποίησε ότι αν εμπλακούν στον πόλεμο το Ιράν και ο Λίβανος, θα υπάρξει άλμα στις τιμές του αργού πετρελαίου, προκαλώντας ένα «στασιμοπληθωριστικό σοκ», ένα τεράστιο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες.

Ρουμπινί: Οι αγορές υποβαθμίζουν το ρίσκο μεγάλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο «μεγάλης σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή για την ώρα», τόνισε ο Νουριέλ Ρουμπινί. 

Οι επενδυτές αναμένουν ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισβάλει στη Γάζα για να ξεφορτωθεί τη Χαμάς», σημείωσε ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές του Μαρόκου. 

Οι αγορές αποτιμούν ένα βασικό σενάριο στο οποίο «το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα, τα πράγματα θα γίνουν άσχημα, αλλά η σύγκρουση θα παραμείνει περιορισμένη», σημείωσε. 

Αλλά ο «Dr Doom» προειδοποίησε ότι υπάρχει ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο θα εμπλακούν στη σύγκρουση το Ιράν και ο Λίβανος, προκαλώντας κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. «Αν αυτό συμβεί, τότε φυσικά η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού Κόλπου θα διαταραχθεί και θα υπάρξει άλμα στις τιμές του αργού πετρελαίου και ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος», υπογράμμισε. 

Αν οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξηθούν, θα είναι ένα «στασιμοπληθωριστικό σοκ» και ένα «τεράστιο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v