Γαλλογερμανικό deal για το σύμφωνο σταθερότητας

Επισπεύδεται η συνεννόηση Παρισιού-Βερολίνου, ώστε να χρησιμεύσει ως βάση για ευρύτερη δημοσιονομική συμφωνία, όπως προανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ενόψει του σημερινού Ecofin.

Γαλλογερμανικό deal για το σύμφωνο σταθερότητας
Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Tα θεμέλια για επικαιροποιημένους δημοσιονομικούς κανόνες θα θέσει μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, πριν από τη συνάντηση με Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Η ΕΕ χρειάζεται γρήγορα νέους δημοσιονομικούς κανόνες -είναι θέμα αξιοπιστίας», είπε στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον [Γερμανό ΥΠΟΙΚ] Κρίστιαν Λίντνερ τις επόμενες εβδομάδες, προσπαθώντας να επιτύχουμε μια γαλλογερμανική συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ευρύτερη συμφωνία».

Το εγχειρίδιο δημοσιονομικών κανόνων που δεσμεύει τις ετεροβαρείς οικονομίες της ευρωζώνης χρειάζεται γενική αναθεώρηση μετά την άνοδο του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γράφει το Bloomberg. Αλλά οι κυβερνήσεις, με ανταγωνιστικές στρατηγικές μεταξύ τους, διαπραγματεύονται για το πώς ακριβώς θα το πετύχουν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση Λεμέρ για διμερή προσυμφωνία, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται «σε κοινό έδαφος».

Επανέλαβε, μάλιστα, τις προηγούμενες προειδοποιήσεις ότι η αναλογία ελλείμματος 3% προς το ΑΕΠ είναι το μέγιστο, όχι ο στόχος.

«Δεν είναι αυτός ο στόχος -είναι το ανώτατο όριο», διευκρίνισε στους δημοσιογράφους. «Έτσι, υπό κανονικές συνθήκες, το έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από 3% και προτείνουμε ένα περιθώριο ασφαλείας».

Λεμέρ και Λίντνερ δήλωσαν βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους. Η επόμενη συζήτηση αναμένεται σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αντίστοιχα, η Ισπανίδα υπουργός Νάντια Καλβίνο, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία των επικεφαλής της ΕΕ επί των οικονομικών, δήλωσε ότι στόχος είναι να κατατεθεί μια νομική πρόταση στο επόμενο Ecofin, ώστε να υπάρξει μια νέα συμφωνία μέχρι το τέλος του 2023.

«Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο», είπε η Καλβίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v