Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απροσδόκητη άνοδος για τις τιμές ακινήτων στη Βρετανία

Η μέση τιμή ενός σπιτιού ανηφόρισε 0,9% παρά τις προβλέψεις για πτώση. Η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αν και παραμένει «εξαιρετικά υποτονική».

Απροσδόκητη άνοδος για τις τιμές ακινήτων στη Βρετανία

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τα σημάδια ότι η αγορά ακινήτων σταθεροποιείται καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης επιτοκίων.

Η μέση τιμή ενός σπιτιού ανηφόρισε 0,9%, στις 259.423 στερλίνες (298.397 ευρώ), μετά από άνοδο 0,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Nationwide Building Society. Το άλμα ήταν το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αψηφώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πτώση 0,4%, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, βελτίωση σε σχέση με την ετήσια πτώση 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο 

Τα δεδομένα τροφοδοτούν τις ελπίδες ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων θα είναι λιγότερο έντονη απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει κατακρήμνιση 10% από την κορύφωση του περσινού Αυγούστου. Η πτώση μέχρι στιγμής είναι 4,5%.

Η BOE διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, προκαλώντας χαλάρωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ενώ αύριο αναμένεται να πράξει το ίδιο. Οι επενδυτές βλέπουν το πολύ άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του επόμενου έτους, την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί και η οικονομία αρχίζει να αισθάνεται την επίδραση της ισχυρής νομισματικής σύσφιξης από τα τέλη του 2021.

Παρά την άνοδο των τιμών, ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος του Nationwide Building Society, δήλωσε ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας ήταν «εξαιρετικά αδύναμη».

«Η άνοδος των τιμών των κατοικιών τον Οκτώβριο πιθανότατα αντανακλά το γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων είναι περιορισμένη», είπε. «Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια αναγκαστικών πωλήσεων, που θα ασκούσαν καθοδική πίεση στις τιμές, δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι σταθερές και οι καθυστερήσεις στεγαστικών δανείων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Ο Gardner είπε ότι αναμένει πως οι τιμές των κατοικιών θα «παραμείνουν υποτονικές» τους επόμενους μήνες.

Μόλις 43.300 στεγαστικά δάνεια εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της BOE, επίπεδο 30% κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο του 2019. Ο Gardner είπε ότι αυτό δεν είναι «έκπληξη», καθώς η «προσιτότητα» είναι περιορισμένη — αν και οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό τους, και εξακολουθούν να είναι 17,7% πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.

Λιγότερα σπίτια αλλάζουν χέρια, πλήγμα για τους κτηματομεσίτες 

Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, οι τιμές των κατοικιών διατηρήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι οικονομολόγοι διχάζονται ως προς το αν αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα εξισορροπηθούν, καθώς η αύξηση της ανεργίας είναι σχετικά συγκρατημένη, ή αν τα χειρότερα θα έρθουν το επόμενο έτος, όταν αναμένεται οικονομική στασιμότητα ή ακόμη και ύφεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v