Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυντική συμφωνία €4,6 δισ. υπέγραψαν Λονδίνο-Βαρσοβία

Παράδοση ενός συστήματος αεράμυνας επόμενης γενιάς στην Πολωνία για την αποτροπή του από Ανατολάς ρωσικού κινδύνου. Στο 4% του ΑΕΠ της χώρας οι αμυντικές δαπάνες.

Αμυντική συμφωνία €4,6 δισ. υπέγραψαν Λονδίνο-Βαρσοβία

Η Βρετανία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων λιρών (4,6 δισ. ευρώ) για την παράδοση ενός συστήματος αεράμυνας επόμενης γενιάς στη Βαρσοβία, καθώς η Ευρώπη εντείνει τις στρατιωτικές της προσπάθειες στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα.

Η βρετανική εταιρεία MBDA υπέγραψε υποσύμβαση με την πολωνική αμυντική εταιρεία PGZ για την παροχή ενός επίγειου συστήματος αεράμυνας ικανού να αντιμετωπίσει πυραύλους κρουζ και μαχητικά αεροσκάφη σε βεληνεκές άνω των 40 χιλιομέτρων, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει εξαγωγή πάνω από 1.000 πυραύλων CAMM-ER που μπορούν να καταστρέψουν σύγχρονες αεροπορικές απειλές, όπως αεροσκάφη stealth και πυραύλους υψηλής ταχύτητας — καθώς και 100 iLaunchers. Οι πύραυλοι θα αναπτυχθούν σε συνεργασία μεταξύ Βρετανίας και Ιταλίας.

Η απερχόμενη εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας εντείνει τις στρατιωτικές αγορές ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προβλέπει αμυντικές δαπάνες στο 4% της οικονομικής παραγωγής.

Η πολωνική κυβέρνηση εδώ και μήνες είχε ζητήσει από το Λονδίνο νέα υποστήριξη και τεχνολογία αεράμυνας για να μπορεί να απωθήσει ρωσικούς πυραύλους, drones και κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Το αίτημα προέκυψε μετά από μια σειρά ύποπτων εισβολών στον πολωνικό εναέριο χώρο τον περασμένο χρόνο, και εν μέσω αυξημένης ανησυχίας στη Βαρσοβία σχετικά με τη διάχυση της ρωσικής εισβολής.

Το σύστημα αεράμυνας, γνωστό ως NAREW, θα χρησιμοποιεί επίσης το ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης μάχης των ΗΠΑ και πολωνικά ραντάρ.

«Πρόκειται για ακόμη ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τους ιστορικούς αμυντικούς μας δεσμούς με την Πολωνία, παρέχοντας δυνατότητες αεράμυνας επόμενης γενιάς που θα λειτουργήσουν ως σαφής αποτρεπτικός παράγοντας για τους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v