Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φράκτες σε συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία ύψωσε η Φινλανδία

Οι αιτούντες άσυλο θα έχουν δυνατότητα να επιδίδουν αιτήσεις μόνο σε δύο βόρεια συνοριακά περάσματα. Περί τους 300, από Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία και Συρία, έφθασαν συνολικά στην εβδομάδα. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία για προωθήσεις, το αρνείται η Μόσχα.

Φράκτες σε συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία ύψωσε η Φινλανδία

Η Φινλανδία θα τοποθετήσει φράκτες στα συνοριακά περάσματα με την Ρωσία που προγραμματίζει να κλείσει τα μεσάνυκτα τοπική ώρα, ανακοίνωσε η φινλανδική συνοριοφυλακή.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αποφάσισε να κλείσει τέσσερα από τα εννέα συνοριακά περάσματα με την Ρωσία απαντώντας στην μαζική είσοδο αιτούντων άσυλο από τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε φράκτες για να εμποδίσουμε την είσοδο», δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανίτι στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι τα μέτρα αποτελούν απάντηση στην αλλαγή στην συνοριακή πολιτική της Ρωσίας.

Περί τους 100 αιτούντες άσυλο εισήλθαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι στην Φινλανδία από την Ρωσία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Από αύριο, οι αιτούντες άσυλο που θα φθάνουν από την Ρωσία θα έχουν μόνο την δυνατότητα να επιδίδουν τις αιτήσεις τους στα δύο βόρεια συνοριακά περάσματα, του Σάλα και του Βάρτιους.

Περί τους 300 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Ιράκ, την Υεμένη, την Σομαλία και την Συρία, έφθασαν συνολικά αυτήν την εβδομάδα και η φινλανδική ηγεσία κατηγόρησε την Ρωσία ότι προωθεί ανθρώπους προς τα σύνορα, κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

Η Φινλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκάλεσε την οργή της Μόσχας με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας το καθεστώς της ουδετερότητας που ίσχυε από δεκαετίες, έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Φινλανδία μοιράζεται συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χιλιομέτρων με την Ρωσία, γραμμή που είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε την Τετάρτη ότι η αύξηση των εισόδων αιτούντων άσυλο φαίνεται ότι αποτελεί πράξη εκδίκησης εκ μέρους της Ρωσίας για την αμυντική συνεργασία του Ελσίνκι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίμηση που επίσης απέρριψε το Κρεμλίνο.

Ο φινλανδικός Συνήγορος του Πολίτη δήλωσε χθες ότι για το Ελσίνκι παραμένει η υποχρέωση που απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο να επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν προστασία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v