Τρικλοποδιά Μιλέι στην εμπορική συμφωνία με τη Λ. Αμερική φοβάται η ΕΕ

Προς αναβολή οδεύει η επί 20ετία κυοφορούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η εκλογή του αιρετικού νέου προέδρου της Αργεντινής τορπιλίζει το καλό timing. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Λούλα στην COP28 για να σώσει ό,τι σώζεται.

Τρικλοποδιά Μιλέι στην εμπορική συμφωνία με τη Λ. Αμερική φοβάται η ΕΕ

Νέα παράταση παίρνει το σίριαλ της κομβικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής, μεταδίδει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως δεν θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα όπως αναμενόταν, αλλά θα απαιτηθεί η έγκριση πρόσθετων δεσμεύσεων από τον εκλεγέντα νέο πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Η Βραζιλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ Mercosur — το οποίο περιλαμβάνει την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή — ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι ότι δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία, όπως προσδοκούσαν οι αξιωματούχοι, αναφέρουν πηγές.

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα δημιουργήσει μια ενοποιημένη αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπλοκ και μια από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο.

Επίσης, θα φέρει πιο κοντά τις δύο ηπείρους εν μέσω ευρύτερου παγκόσμιου ανταγωνισμού για επιρροή, τη στιγμή που Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να διεισδύσουν σε χώρες πλούσιες σε πόρους σε όλη την Αμερική.

Υπήρχε ως τώρα αισιοδοξία και στις δύο πλευρές για σύντομη σύναψη συμφωνίας, ύστερα από σημαντική πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που έφεραν προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση διαφορών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olof Gill δήλωσε ότι και τα δύο μέρη «εμπλέκονται σε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις» και «έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος τους τελευταίους μήνες». Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με εποικοδομητικό πνεύμα, με φιλοδοξία να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».

Μετά την αλλαγή των σχεδίων, αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο, δεν θα ταξιδέψει στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τη σύνοδο κορυφής της Mercosur στις 7 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. 

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο περιθώριο της COP28 χθες Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι επέκρινε τη Mercosur εγείροντας αμφιβολίες για τις προοπτικές της συμφωνίας. Αλλά η νέα υπουργός Εξωτερικών Νταϊάνα Μοντίνο είπε στο Bloomberg ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εκτροχιάσει τη συμφωνία θέλοντας να δει αποτελέσματα «σύντομα, ελπίζουμε πριν από τις 7 Δεκεμβρίου».

Οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι συνομιλίες εισήλθαν σε κρίσιμη φάση, με σημαντικά εκκρεμή ζητήματα. Οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείονται μετά από τόσα μπρος πίσω, αναφέρουν.

Στα προς επίλυση ζητήματα περιλαμβάνεται η δημιουργία αντισταθμιστικό μηχανισμού σε περίπτωση που μια χώρα περιορίσει μονομερώς τις εισαγωγές βραζιλιάνικων προϊόντων. Επίσης, η Αργεντινή αναζητά κεφάλαια για την προσαρμογή στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, επιμένοντας στη βραδεία κατάργηση των δασμών στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα προκειμένου να αναδιαμορφώσει τη δική της αυτοκινητοβιομηχανία.

Από την άλλη, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι είναι καλή ευκαιρία για ολοκλήρωση της συμφωνίας η περίοδος που διατηρεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ η Ισπανία, μεγάλος υποστηρικτής της συμφωνίας. Ο Λούλα επίσης πιέζει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία πριν από τη λήξη της βραζιλιάνικης προεδρίας στη Mercosur.

Το Βέλγιο, που θα αναλάβει το τιμόνι της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, αντιμετωπίζει επικρίσεις από την περιοχή της Βαλονίας σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική δραστηριότητα των 27 θα επιβραδυνθεί και ενόψει ευρωεκλογών.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι ενστάσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους: «Δεν μπορώ να ζητήσω από τους αγρότες μας, τους βιομήχανούς μας στη Γαλλία και οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη να καταβάλουν προσπάθειες για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενώ ξαφνικά καταργούν όλους τους δασμούς για την εισαγωγή αγαθών που δεν υπόκεινται σ' αυτούς τους κανόνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το 2019, οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν 20 χρόνια τεχνικών διαπραγματεύσεων με προσυμφωνία. Ωστόσο, η οριστικοποίηση δεν ήρθε ποτέ, αφού ορισμένα κράτη της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των ποσοστών αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου όσο ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας ο Μπολσονάρου. Η ΕΕ ζήτησε πρόσθετες περιβαλλοντικές εγγυήσεις και σε αντάλλαγμα εξέτασε στοχευμένες απαιτήσεις από τη Mercosur, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων κρατικών προμηθειών.

Η συμφωνία θα εξοικονομήσει στους Ευρωπαίους εξαγωγείς περίπου 4 δισ. ευρώ σε εισαγωγικούς δασμούς, παρέχοντας παράλληλα συνδέσμους με προμηθευτές κρίσιμων υλικών για την ανάπτυξη πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών. Στη Νότια Αμερική υπόσχεται διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για έναν αγροτικό τομέα με κορυφαίες επιδόσεις στην εξαγωγή βοείου κρέατος, σόγιας, καφέ και άλλων προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v