Φιλιππίνες: 4 νεκροί σε βομβιστική επίθεση εναντίον χριστιανικού πανεπιστημίου

Σε συναγερμό ο στρατός μετά την έκρηξη βόμβας εναντίον Καθολικών, που χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική ενέργεια». Σε τζιχαντιστές στρέφονται οι υποψίες των αρχών.

Φιλιππίνες: 4 νεκροί σε βομβιστική επίθεση εναντίον χριστιανικού πανεπιστημίου

Τέσσερις τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μιντανάο, στην πόλη Μαράουι των Φιλιππίνων.

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε γύρω στις 07:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδος) το γυμναστήριο όπου είχαν συγκεντρωθεί καθολικοί φοιτητές και εκπαιδευτικοί για την κυριακάτικη λειτουργία, μετέδωσαν το δίκτυο GMA και ο ραδιοφωνικός σταθμός DZBB.

Ο αστυνομικός διευθυντής Άλαν Νομπλέζα είπε σε δημοσιογράφους πως οι υποψίες στρέφονται σε τζιχαντιστές που έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και το 2017 πολιορκούσαν επί πέντε μήνες την πόλη Μαράουι.

Χθες Σάββατο, ο στρατός των Φιλιππίνων είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε 11 τζιχαντιστές – μεταξύ των οποίων στελέχη της οργάνωσης Ντάουλα Ισλαμίγια που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος – σε επιχείρηση που διεξήγαγε την προηγούμενη ημέρα στην επαρχία Μαγκουιντανάο ντελ Σουρ.

Οι δυνάμεις των Φιλιππίνων βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την έκρηξη.

«Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παράλογες και πλέον αποτρόπαιες ενέργειες που διαπράχθηκαν από ξένους τρομοκράτες», δήλωσε ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ. «Εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν βία σε βάρος αθώων πάντα θα θεωρούνται εχθροί για την κοινωνία μας».

Ζητώντας ψυχραιμία, ο Μάρκος ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι είχε δώσει οδηγίες στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις «να διασφαλίσουν την προστασία των πολιτών και και των κοινοτήτων που επλήγησαν».

Ο αρχιστράτηγος Γκάμπριελ Βιράι ο Γ’ χαρακτήρισε την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια», μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ στο σημείο αναπτύσσονταν ειδικοί στην εξουδετέρωση εκρηκτικών. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε υψηλό συναγερμό και τα στρατεύματά μας παραμένουμε σε επιφυλακή, καθώς προσπαθούμε να διευκρινίσουμε το κίνητρο και να ταυτοποιήσουμε τους δράστες για να εξακριβώσουμε ποιος είναι πίσω από αυτό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v