Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει όλο και περισσότερο η κρίση πείνας στην Αφρική

Πάνω από 868 εκατ. Αφρικανοί ζουν σε επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού και η Αφρικανική Ένωση καλούν σε δράση. Γιατί έχει επιδεινωθεί η κατάσταση.

Βαθαίνει όλο και περισσότερο η κρίση πείνας στην Αφρική

Περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν στην Αφρική, καθώς οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία βαθαίνουν την ανασφάλεια της περιοχής.

«Η Αφρική αντιμετωπίζει μια επισιτιστική κρίση άνευ προηγουμένου», προειδοποίησαν σε κοινή έκθεση την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, η Αφρικανική Ένωση και η Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική.

«Μετά από μια μακρά περίοδο βελτίωσης μεταξύ 2000 και 2010, η πείνα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιδείνωσης σημειώθηκε μεταξύ 2019 και 2022».

Η έκθεση εκτιμά ότι ο αριθμός των υποσιτισμένων στην Αφρική αυξήθηκε κατά 57 εκατομμύρια από την πανδημία Covid-19 το 2020.

Η περιοχή των 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία φιλοξενεί πολλές από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου, υπέφερε άσχημα καθώς οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αγρότες έχουν επίσης πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες και πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές διαταράσσοντας τον εφοδιασμό τροφίμων.

Οργή και διαδηλώσεις, πολιτική αστάθεια

Ο θυμός για τις τιμές των τροφίμων πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις και έχει συμβάλει στην πολιτική αστάθεια στην περιοχή, με τη Δυτική Αφρική να γίνεται μάρτυρας ενός κύματος από πραξικοπήματα φέτος.

Υπολογίζεται ότι 868 εκατομμύρια Αφρικανοί ζουν σε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτού του αριθμού να ανήκει στη δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, μόλις το 78% του πληθυσμού της Αφρικής μπορεί να αντέξει οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, σε σύγκριση με σχεδόν το μισό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ανέβασε το μέσο κόστος μιας υγιεινής διατροφής στα 3,77 δολ. ανά άτομο, ανά ημέρα, μετρούμενο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Αυτό είναι πολύ πάνω από τα 2,15 $ ανά ημέρα που θεωρείται ως το όριο για την ακραία φτώχεια, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που δεν υπολογίζονται ως φτωχοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φάνε υγιεινά.

Η επιδεινούμενη κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας καθιστά επιτακτική ανάγκη για τις χώρες «να εντείνουν τις προσπάθειές τους εάν θέλουν να επιτύχουν έναν κόσμο χωρίς πείνα και υποσιτισμό έως το 2030», αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v