Ετοιμος να άρει το βέτο για Ουκρανία ο Ορμπαν με αντάλλαγμα... μετρητά

Η αποδέσμευση παγωμένων κονδυλίων της ΕΕ προς τη χώρα του αποτελεί το κλειδί για να ξεμπλοκάρει η Ουγγαρία την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης προς το Κίεβο.

Ετοιμος να άρει το βέτο για Ουκρανία ο Ορμπαν με αντάλλαγμα... μετρητά

Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να άρει το βέτο της σε μια τεράστια πρόταση χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων που έχει παρακρατήσει το μπλοκ από τη Βουδαπέστη λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (φωτ.).

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη αντιστέκεται στο τετραετές πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος ως μέρος μιας ευρύτερης μάχης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι δηλώσεις του Μπαλάζ Όρμπαν (σ.σ. απλή συνωνυμία) υποδηλώνουν ότι η Ουγγαρία επιδιώκει να αποσπάσει βαρύ αντάλλαγμα για τη συγκατάθεσή της που μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχθεί το υπόλοιπο μπλοκ.

«Η χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από την ΕΕ και η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα», είπε ο Μπαλάζ Όρμπαν, ο οποίος υπηρετεί ως πολιτικός διευθυντής του πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη. «Αλλά εάν η ΕΕ επιμείνει ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας πρέπει να προέρχεται από έναν τροποποιημένο προϋπολογισμό της ΕΕ, τότε τα δύο ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους».

Είπε επίσης ότι η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη σε ένα πλήρες τετραετές σχέδιο βοήθειας και θα προτιμούσε η ΕΕ να προσφέρει χρηματοδότηση στο Κίεβο για ένα μόνο έτος χωρίς τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό. Η Βουδαπέστη θα «εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεισφέρει» στο πακέτο, είπε.

Η Βουδαπέστη πιέζει σε μια στιγμή που η ΕΕ αναμένεται να αποδεσμεύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τη χώρα μέχρι την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση ψήφισε νόμους για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστηρίου. Ωστόσο, ο Όρμπαν είπε ότι θέλει η ΕΕ να διαθέσει ολόκληρο το ποσό —περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ— που είχε παγώσει πέρυσι λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Ως έχει τώρα, αυτό το υπόλοιπο θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου η χώρα εκπληρώσει σχεδόν δύο δωδεκάδες άλλα προαπαιτούμενα, από τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας έως την προστασία των LGBTQ.

Τα χρήματα της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο. Μέχρι τώρα, η Ουγγαρία έχει μπλοκάρει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, θολώνοντας τις προοπτικές για συμφωνία στη σύνοδο κορυφής. Ο Πρωθυπουργός Όρμπαν έστειλε δύο φορές επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας τον να αποσύρει τις ενταξιακές συνομιλίες της Ουκρανίας από την ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Η στενή σχέση του Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το Κρεμλίνο ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v