Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο περίμενε... κράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Ζελένσκι

Ενώ το Κίεβο αντιμετωπίζει την προέλαση των Ρώσων σε κρίσιμα σημεία του μετώπου ο Β. Ζελένσκι κάνει ύστατες προσπάθειες να αρθούν οι αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Στο περίμενε... κράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πήγε στο Κογκρέσο την Τρίτη για να απευθύνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια αλλά δεν κατόρθωσε να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ζελένσκι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «στέκονται στο πλευρό του και ενάντια στη βάναυση εισβολή του Πούτιν», αλλά δεν θα στείλουν περισσότερη βοήθεια έως ότου οι Δημοκρατικοί αποδεχτούν μια ουσιαστική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών για σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχουν καθυστερήσει την παροχή νέα βοήθεια στην Ουκρανία εδώ και μήνες.

Ο Ρεπουμπλικανός, Ρότζερ Γουίκερ, της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, δήλωσε μετά από ιδιωτική συνεδρίαση που είχε ο Ζελένσκι με γερουσιαστές ότι θα προτιμούσε να στείλει τη βοήθεια αυτόν τον μήνα, αλλά η έγκριση του Κογκρέσου πιθανότατα θα έρθει στις αρχές Ιανουαρίου καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη συνοριακή πολιτική.

Ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι είχε «μια φιλική και ειλικρινή συνομιλία» με γερουσιαστές και τους ενημέρωσε για «την τρέχουσα στρατιωτική και οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία» καθώς και «τη σημασία της διατήρησης της κρίσιμης υποστήριξης των ΗΠΑ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος διαμήνυσε στους γερουσιαστές η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο στρατολόγησης ανδρών άνω των 40 ετών για να ενισχύσει τον αριθμό των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή, σημείωσε ο Γουίκερ, σημάδι ότι η ουκρανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντικαταστήσει τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες.

Η υποστήριξη για την Ουκρανία έχει υποχωρήσει μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, με το 65% των Ρεπουμπλικανών να λέει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «πάρα πολλά» για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times-Michigan Ross που πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία αλλά ζήτησαν αλλαγές στις πολιτικές των ΗΠΑ για τη μετανάστευση και τα σύνορα πριν εγκρίνουν πρόσθετη βοήθεια.

«Δεν θα υπάρξει καμία συμπληρωματική βοήθεια χωρίς μεταρρύθμιση της ασφάλειας των συνόρων», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα ότι διαμήνυσε στον Ζελένσκι.

Προχωρούν οι Ρώσοι

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ρωσικές πηγές οι δυνάμεις της Μόσχας προωθούνται σε διάφορα σημεία του μετώπου. H Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλες επιθέσεις στην Avdiivka και κερδίζει έδαφος εις βάρος των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη-κλειδί της ανατολικής Ουκρανίας που είναι γνωστή για το εργοστάσιο οπτανθρακοποίησης.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζικές επιθετικές ενέργειες με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων στις κατευθύνσεις Avdiivka και Mariinka», παραδέχτηκε η ουκρανική πλευρά.

Για πρόοδο μιλούν ρωσικές πηγές και στο νότιο τμήμα της χώρας σε ένα μικρό χωριό που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Robotyne, την οποία το Κίεβο ανακατέλαβε το καλοκαίρι και έκτοτε αγωνίζεται να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v