Ρίχνουν τα στεγαστικά επιτόκια οι σουηδικές τράπεζες

Ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που πιέζονται από το υψηλό κόστος δανεισμού. Εκτιμήσεις των τραπεζών ότι ολοκληρώθηκε ο 18μηνος κύκλος σύσφιξης από την κεντρική Riksbank, την ώρα που η οικονομία της χώρας αδυνατίζει.

Ρίχνουν τα στεγαστικά επιτόκια οι σουηδικές τράπεζες

Μεγάλο μέρος των Σουηδών ιδιοκτητών κατοικιών, που πιέζονται από το υψηλό κόστος δανεισμού, θα ανακουφιστούν προσεχώς καθώς οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μετά την τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας Riksbank να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αναφοράς.

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι στεγαστικών δανείων της Σουηδίας, η Svenska Handelsbanken και η Swedbank, γράφει το Bloomberg, μείωσαν αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια στεγαστικών δανείων καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της σκανδιναβικής χώρας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης του επιτοκίου αναφοράς.

«Κυρίως τα επιτόκια της αγοράς επηρεάζουν την προσφορά μας και πρόσφατα έχουν πέσει, εν αναμονή μειώσεων από τη Riksbank το επόμενο έτος», δήλωσε εκπρόσωπος της Swedbank μέσω e-mail.

Η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα Νordea Bank, καθώς και η Danske Bank και αρκετές μικρότερες τράπεζες έχουν επίσης μειώσει το κόστος των στεγαστικών δανείων.

Η Riksbank σταμάτησε έναν 18μηνο γύρο αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο μήνα, αποφεύγοντας να πιέσει περισσότερο μια ολοένα και περισσότερο ασθμαίνουσα σουηδική οικονομία. Έκτοτε, νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν τον Νοέμβριο.

«Προσαρμόσαμε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων λόγω των αλλαγών στα επιτόκια της αγοράς», δήλωσε μέσω e-mail η Anneli Adler, επικεφαλής πελατών της Danske Bank στη Σουηδία. «Πιστεύουμε ότι πιθανώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν πιάσει κορυφή σ' αυτό τον κύκλο».

Η SEB είναι η μόνη από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας που μέχρι στιγμής δεν έχει μειώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ανταποκρινόμενη στα πρόσφατα νομισματικά και οικονομικά δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v