Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Τελευταία ευκαιρία για τον νόμο περί μετανάστευσης

Είναι σήμερα η τελευταία ευκαιρία για το πολυπόθητο για τον Μακρόν, νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Διαφωνίες όσον αφορά το ρόλο της αστυνομίας και τη διάρκεια παραμονής.

Γαλλία: Τελευταία ευκαιρία για τον νόμο περί μετανάστευσης

Η Μικτή Εξεταστική Επιτροπή που αποτελείται από 7 γερουσιαστές και 7 βουλευτές, είχε την εντολή, με βάση το κείμενο νόμου για τη μετανάστευση. που είχε εγκριθεί στις αρχές του μήνα από τη Γερουσία όπου υπερισχύει η δεξιά, να επιφέρει τις απαιτούμενες αλλαγές ώστε να γίνει αποδεκτό στη Βουλή και από την Αριστερά.

Η εν λόγω προσπάθεια κατάντησε ένα πραγματικό θρίλερ το Σαββατοκύριακο, με τρεις απανωτές συγκεντρώσεις της Μικτής Επιτροπής, κεκλεισμένων των θυρών με την πρωθυπουργό και ανταλλαγές κειμένων με διορθώσεις ανάμεσα στα μέλη μέχρι αργά χθες τη νύχτα, καθ’ ομολογία του επικεφαλής των γερουσιαστών της δεξιάς, Μπρούνο Ρεταγιώ.

Οι ανταλλαγές και οι συσκέψεις συνεχίζονται μέσα στη μέρα με στόχο να βρεθεί κείμενο κοινής αποδοχής στην Επιτροπή έως τις 5 το απόγευμα τοπική ώρα ώστε να υποβληθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Εάν δεν βρεθεί συναίνεση, ο Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Οι βασικές διαφορές των κομμάτων

Αντίθετα εάν υπάρξει κείμενο κοινής αποδοχής, θα ακολουθήσει την κανονική κοινοβουλευτική οδό. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, θα επιστρέψει στη Γερουσία με τις πιθανές αλλαγές ώστε να έχει εκ νέου την τελική απόφαση η Βουλή.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγκεκριμένο από τη Γερουσία νομοσχέδιο στις αρχές Δεκεμβρίου είχε έλθει στη Βουλή για ψηφοφορία την περασμένη Δεύτερα 11 Δεκεμβρίου. Όμως πριν από την εξέταση του νόμου, τέθηκε σε ψηφοφορία «πρόταση απόρριψης» από τους Οικολόγους, η οποία εγκρίθηκε. Μια από τις ελάχιστες λύσεις που είχε ο Μακρόν, πριν παραιτηθεί από την έγκριση του νόμου, ήταν η σύσταση της Μικρής Εξεταστικής Επιτροπής, με εντολή να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Οι βασικές διαφορές στο κείμενο, μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας, των Ρεπουμπλικάνων της δεξιάς και της Αριστεράς, εντοπίζονται –μεταξύ άλλων- σε δύο βασικά σημεία: στον αποφασιστικό ρόλο που ζητάει η δεξιά να παίζει ο εκάστοτε αρχηγός της αστυνομικής περιφέρειας για την έκδοση άδειας παραμονής σε ξένους που ήδη εργάζονται και στην απαιτούμενη διάρκεια παραμονής στη Γαλλία προκειμένου να εγκριθούν οι κοινωνικές παροχές.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v