Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Βουτιά 11% στην αξία των ακινήτων με όρους πληθωρισμού

Πιο μεγάλη από τα επίσημα ποσοστά η πραγματική μείωση της αξίας της ιδιοκτησίας στη χώρα. Αναμένονται περαιτέρω πιέσεις, παρά τη διαφαινόμενη νομισματική χαλάρωση.

Βρετανία: Βουτιά 11% στην αξία των ακινήτων με όρους πληθωρισμού

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία έχουν υποχωρήσει κατά 11% σε πραγματικούς όρους εντός του έτους, αποκαλύπτοντας την πραγματική έκταση της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι τιμές που καταγράφηκαν από την Nationwide Building Society μειώθηκαν κατά λιγότερο από 5% από την κορύφωση του Σεπτεμβρίου 2022. Ωστόσο, η πτώση είναι υπερδιπλάσια εάν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

 

Τα ευρήματα δείχνουν πώς ο ταχύτερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών έχει διαβρώσει την αξία της ιδιοκτησίας. Σε πραγματικούς όρους, οι τιμές των κατοικιών δεν είναι υψηλότερες απ' ό,τι στα τέλη του 2015, με προοπτικές περαιτέρω απωλειών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Βρετανία εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερο πρόβλημα πληθωρισμού από τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, τα αυξημένα επιτόκια θα συνεχίσουν να πλήττουν τους προϋπολογισμούς των αγοραστών, περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη.

Η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει πληγεί από την απότομη άνοδο των στεγαστικών επιτοκίων, αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, στα τέλη του 2021. Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα θα στραφεί σε πολιτική χαλάρωσης το επόμενο έτος για να υποστηρίξει την οικονομία.

Ο Duncan Paxman, διευθυντής ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών στη Fitch, προέβλεψε βουτιά 15% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο στις τιμές των κατοικιών σε πραγματικούς όρους, με «το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής να οφείλεται στον πληθωρισμό».

«Η ετήσια αύξηση μισθών 8% τον Αύγουστο του 2023 αντιστάθμισε κάποια επιδείνωση της οικονομικής προσιτότητας», είπε. «Προβλέπουμε μειώσεις επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 έως το 2025, οι οποίες θα βελτιώσουν την οικονομική προσιτότητα παρότι θα συμπέσουν με επιβράδυνση της αύξησης των μισθών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v