Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Ξαναμπαίνει το κράτος στην Telefonica, κόντρα σε Σαουδάραβες

Μετά από δύο δεκαετίες, το ισπανικό κράτος αποκτά ξανά μετοχές της εταιρείας. «Ματσάρει» αιφνιδιαστική κίνηση της Saudi Telecom να αποκτήσει θέση στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Ισπανία: Ξαναμπαίνει το κράτος στην Telefonica, κόντρα σε Σαουδάραβες

Οι μετοχές της Telefonica σημείωσαν το μεγαλύτερο άλμα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αφότου η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για αγορά μεριδίου που θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, «αντισταθμίζοντας» το ποσοστό που έχτισε η Σαουδική Αραβία στον τηλεπικοινωνιακό φορέα.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 4,6% στα 3,73 ευρώ ενώ νωρίτερα κέρδιζαν έως και 7,2%, το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα από τον Ιανουάριο του 2021.

Η Sepi, το επενδυτικό όχημα της ισπανικής κυβέρνησης, θα αγοράσει έως και το 10% των μετοχών της Telefonica για να προσφέρει «μεγαλύτερη σταθερότητα μετόχων» και να προστατεύσει τις «στρατηγικές ικανότητες» του πρώην μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών.

«Η Telefonica είναι μια κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών τόσο στην Ισπανία όσο και διεθνώς», δήλωσε η Sepi την Τρίτη. «Πραγματοποιεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την έρευνα, την ασφάλεια, την άμυνα και την ευημερία των πολιτών».

Η επιθετική κίνηση της Ισπανίας έρχεται ως απάντηση στην αιφνιδιαστική κίνηση της Saudi Telecom νωρίτερα φέτος, η οποία στόχευε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telefonica, αποκτώντας ανάλογο ποσοστό.

Η θέση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Ισπανία, η οποία έχει αποδειχθεί πιο απρόθυμη τα τελευταία χρόνια από άλλα ευρωπαϊκά έθνη να παρέμβει στις αγορές αποκτώντας τον έλεγχο επιχειρήσεων. Η ισπανική κυβέρνηση πούλησε το τελευταίο της μερίδιο στην Telefonica πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, τερματίζοντας δεκαετίες δημόσιας ιδιοκτησίας της εταιρείας. Όμως η επένδυση της Σαουδικής Αραβίας ώθησε την ισπανική κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.

Υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη: Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία κατέχουν μερίδια στα πρώην μονοπώλια τηλεφωνίας τους. Ωστόσο, η κρατική συμμετοχή μπορεί να κάνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες πιο περίπλοκες. Η Telefonica δραστηριοποιείται σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, όπου η ισπανική κυβέρνηση σε κάποιες περιπτώσεις έχει πολύπλοκες διπλωματικές σχέσεις.

Το Bloomberg ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι η ισπανική κυβέρνηση εξέταζε επίσης περιορισμούς στο επενδυτικό σχέδιο της Saudi Telecom, παρόμοιους με αυτούς που ισχύουν για την αγορά μεριδίου της Naturgy Energy Group από την IFM Global Infrastructure. 

Η Telefonica θεωρείται στρατηγικής σημασίας επειδή παρέχει υπηρεσίες στον στρατό και το υπουργείο Άμυνας και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την εθνική ασφάλεια και θα εγγυηθεί ότι οι ξένοι επενδυτές δεν θα υπερβούν τα όρια «που θα συνεπάγονταν αδικαιολόγητη επιρροή σε στρατηγικές εταιρείες». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v