Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχυμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ελβετία υπογράφει η Βρετανία

Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο, Πέμπτη, στην Βέρνη από τους υπ. Οικονομικών των δύο χωρών. Στοχεύει να ενδυναμώσει το Λονδίνο στην μετά Brexit εποχή. Τι προβλέπει.

Ενισχυμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ελβετία υπογράφει η Βρετανία

Ο υπουργος οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, θα υπογράψει αύριο, Πέμπτη, συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με την Ελβετή ομόλογό του Κέλερ Σατερ στη Βέρνη.

Η συμφωνία βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση των ρυθμιστικών καθεστώτων και κανονισμών και έχει σκοπό να ενδυναμώσει το Λονδίνο στην μετά Brexit εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό ο Χαντ θα τονίσει ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή χάρη στο Brexit επιτρέποντας στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της συμφωνίες με μεγάλα οικονομικά κέντρα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία ξεκίνησαν από τον Ρισι Σουνακ όταν ήταν στο υπουργειο οικονομικών το 2020. Ο Σούνακ υποστήριξε τότε ότι μια συμφωνία θα αποδείκνυε ένα κοινό όραμα μιας «ανοιχτής, παγκόσμιας και ελεύθερης» οικονομίας.

Ο Ντειβιντ Χένινγκ, διευθυντής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Πρόσθεσε ότι αν η Βρετανία εξακολουθούσε να είναι μέλος της ΕΕ, θα απολάμβανε ρυθμιστικές συμφωνίες «ισοδυναμίας» με την Ελβετία, αλλά η συμφωνία του Χαντ με τους Ελβετούς θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι καλύτερη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v