Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Αυξημένες οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά, εξαιτίας της ανησυχίας για διαταραχές στη διακίνηση LNG. Η τιμή, ωστόσο, είναι 50% χαμηλότερη από τις αρχές της χρονιάς.

Ανοδική κίνηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν εν μέσω κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα, που κινδυνεύει να επεκταθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Τα συμβόλαια αναφοράς στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 6% νωρίς σήμερα, μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ σε ιρακινούς στόχους και τις νέες επιθέσεις των μαχητών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, που ενίσχυσαν τις ανησυχίες.

Ορισμένα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλάζουν πορεία επιλέγοντας μεγαλύτερα ταξίδια που διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα, καθώς αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Bloomberg.

Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται σε σχετικά στενό εύρος τις τελευταίες ημέρες και μετρούν απώλειες περισσότερο από 50% στο έτος. Τα υψηλά αποθέματα καυσίμων και η σχετικά μειωμένη ζήτηση έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη ότι η ήπειρος θα περάσει άνετα τη χειμερινή περίοδο.

Ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται να παραμείνει ήπιος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει χαμηλότερη ζήτηση για φυσικό αέριο για θέρμανση. 

Το φυσικό αέριο κινείται στα 36,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v