Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική αντιπολίτευση: Καμία ελπίδα όσο κυβερνά ο Πούτιν

«Αλλά η αποχώρησή του θα οδηγήσει αναμφίβολα σε αλλαγές και σε διάσπαση της ελίτ», εκτιμά ο αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ ενόψει εκλογών στη χώρα, αλλά και εν μέσω της δίκης του για δυσφήμηση του ρωσικού στρατού.

Ρωσική αντιπολίτευση: Καμία ελπίδα όσο κυβερνά ο Πούτιν

Η αντιπολίτευση στις τρέχουσες πολιτικές του Κρεμλίνου παραμένει σημαντική για να προετοιμάσει την περίοδο που θα επακολουθήσει της διακυβέρνησης Πούτιν, δήλωσε ο Ρώσος αντιφρονών και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλεγκ Ορλόφ σε συνέντευξή του στο dpa στη Μόσχα.

«Για όσο διάστημα βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία, δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να ελπίζει σε οποιαδήποτε αλλαγή», δήλωσε ο 70χρονος Ορλόφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή δικάζεται με την κατηγορία της δυσφήμησης του ρωσικού στρατού και μπορεί να καταδικαστεί με μακρά ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστική αποικία.

«Αλλά η αποχώρηση (του Πούτιν) θα οδηγήσει αναμφίβολα σε αλλαγές και σε διάσπαση της ελίτ. Και η αντιπολίτευση, όπως και οι εναπομείναντες της κοινωνίας των πολιτών θα διαδραματίσουν έναν τεράστιο ρόλο στο σημείο αυτό για να διασφαλίσουν ότι οι αλλαγές δεν θα είναι διακοσμητικές».

Ο Ορλόφ είναι μέλος της διοίκησης της οργάνωσης Memorial, που ήταν ανάμεσα στους τρεις βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης το 2022, και η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία.

«Πότε θα συμβεί αυτό και εάν ο Πούτιν θα φύγει με τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, δεν το γνωρίζουμε». Ο Πούτιν, ο οποίος είναι σήμερα 71 ετών, τροποποίησε το Σύνταγμα για να του επιτραπεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία για πέμπτη φορά στις επικείμενες εκλογές το επόμενο έτος.

Οι ρωσικές αρχές ενεργούν με σκληρότητα ενάντια στους επικριτές τους από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Ο Ορλόφ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο αυτό.

Οι νομικές διαδικασίες κατά του Ορλόφ βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Ένα σχετικά πρόσφατα πρόστιμο του είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο, αλλά τον Δεκέμβριο η απόφαση ανακλήθηκε και η δίκη ξανάρχισε. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει να του επιβληθεί πολυετής ποινή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v