Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κόκκινα δάνεια νέος πονοκέφαλος για τις αμερικανικές τράπεζες

Περί τα 6 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τα NPEs στους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους. Η προσοχή των επενδυτών στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.

Τα κόκκινα δάνεια νέος πονοκέφαλος για τις αμερικανικές τράπεζες

Μια συσσώρευση επισφαλών χρεών απειλεί να μειώσει την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, όταν δημοσιεύσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -χρέος που συνδέεται με δανειολήπτες που δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον τις τελευταίες 90 ημέρες- αναμένεται να έχουν αυξηθεί συνολικά στα 24,4 δισ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 στους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ -JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup- σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg. Πρόκειται για αύξηση κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2022.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τραπεζικά κέρδη συρρικνώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2023, λόγω αυτών των απλήρωτων δανείων καθώς και της παρατεταμένης επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία έχουν αυξήσει το κόστος των καταθέσεων. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, ορισμένες μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να γράψουν μια έκτακτη χρέωση μέχρι το τέλος του έτους για να πληρώσουν για μια ειδική εισφορά που επιβλήθηκε από τη Federal Deposit Insurance Corporation για την ανάκτηση των 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις περυσινές πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature.

Η μείωση του κόστους συνεχίζεται επίσης. Η Citigroup, η οποία βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσής της εδώ και χρόνια, είναι πιθανό να γράψει επιβάρυνση για την κάλυψη απολύσεων και άλλων σχετικών δαπανών. Η Wells Fargo τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι διέθεσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έξοδα απολύσεων το τέταρτο τρίμηνο.

Συνολικά, τα κέρδη στις έξι μεγάλες τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προβλέπεται να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 13% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παρά την αναμενόμενη πτώση των κερδών, οι επενδυτές αγοράζουν τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν αυξηθεί 20% από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη KBW Nasdaq Bank. 

«Οι τράπεζες βασίζονται πολύ στα επιτόκια», δήλωσε ο Matt Anderson, αναλυτής του τραπεζικού κλάδου στον ερευνητικό όμιλο Trepp. «Και οι επενδυτές έχουν μια αισιόδοξη ανάγνωση για την οικονομία το 2024».

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι πιέσεις στα επιτόκια μειώνονται, η αύξηση των απλήρωτων δανείων θα μπορούσε να συνεχίσει να συγκρατεί τα τραπεζικά κέρδη. Το τρέχον επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι κάτω από το ανώτατο όριο των 30 δισ. δολαρίων της πανδημίας. Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν πως η αύξηση των απλήρωτων χρεών θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σύντομα. Ορισμένες τράπεζες μείωσαν το ποσό των χρημάτων που διέθεταν για μελλοντικά επισφαλή δάνεια, τις λεγόμενες προβλέψεις, το τρίτο τρίμηνο.

Οι προβλέψεις αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί ξανά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αλλά αν τα χρήματα που βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για επισφαλή δάνεια αυξηθούν απροσδόκητα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει συναγερμό για τους επενδυτές.

Τα εμπορικά ακίνητα είναι ένας κλάδος με πολλά προβληματικά χρέη. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι καθυστερήσεις αυξάνονται σε καταναλωτικά δάνεια, ιδιαίτερα πιστωτικές κάρτες και χρέη αυτοκινήτων. Αυτό έχει κάνει ορισμένους αναλυτές νευρικούς, ειδικά επειδή τα αποθέματα των τραπεζών για απώλειες δανείων τώρα είναι σημαντικά μικρότερα από αυτά στην αρχή της πανδημίας.

Η BofA, η Citi, η JPMorgan και η Wells θα είναι οι πρώτες από τις μεγάλες τράπεζες που θα αποκαλύψουν τα αποτελέσματά τους για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 στις 12 Ιανουαρίου. Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, των οποίων οι επιχειρήσεις στρέφονται περισσότερο προς την επενδυτική τραπεζική, τις συναλλαγές και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 16 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v