Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη

Γλίστρησε στο 6,4% τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας, τονώνοντας τη συζήτηση για... τράτο στην πιθανή νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Σε χαμηλό εξαμήνου υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη

Η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε απροσδόκητα καταγράφοντας χαμηλό ρεκόρ, υποδηλώνοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την ασθενή ανάπτυξη.

Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε σε 6,4% τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, έναντι 6,5% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για επίπεδο που ευθυγραμμίζεται με το χαμηλό ρεκόρ του περασμένου Ιουνίου.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,7%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη θα παραμείνει αμετάβλητο τον Νοέμβριο, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο η ανεργία στην ευρωζώνη ψαλιδίστηκε κατά περίπου 99.000 θέσεις εργασίας, στα 10,97 εκατομμύρια.

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,9% τον Νοέμβριο του 2023, από 6% τον Οκτώβριο.

Η μείωση της ανεργίας θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να βρουν δουλειές και να διαπραγματευτούν αυξήσεις μισθών, σημειώνει ο Guardian, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από γρήγορες κινήσεις μείωσης επιτοκίων, ειδικά δεδομένου ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v