Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσκεψη για την ειρήνη σχεδιάζουν Ουκρανία-Ελβετία

Επαφές Ζελένσκι στο Νταβός με στόχο να πείσει για το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει. Στόχος να συμμετέχουν στη διάσκεψη η Κίνα και χώρες του «παγκόσμιου νότου».

Διάσκεψη για την ειρήνη σχεδιάζουν Ουκρανία-Ελβετία

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με την Ελβετία για τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης υψηλού επιπέδου, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να στρατολογήσει συμμάχους για ένα σχέδιο ειρήνης.

Ο Ουκρανός ηγέτης, μιλώντας μετά την άφιξή του στην Ελβετία καθοδόν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι θα προσκληθούν όλες οι χώρες που σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνών στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, καθώς και της Κίνας.

«Παίζουν μεγάλο ρόλο στον κόσμο», είπε ο Ζελένσκι. «Γι' αυτό θα θέλαμε πραγματικά η Κίνα να συμμετάσχει στη φόρμουλα μας, να συμμετάσχει και στη σύνοδο κορυφής, σίγουρα».

«Συμφωνήσαμε ότι από αύριο, οι ομάδες μας θα αρχίσουν να εργάζονται για τις λεπτομέρειες», είπε η πρόεδρος της Ελβετίας. Η Ρωσία, όπως και σε προηγούμενες φάσεις, δεν θα προσκληθεί, είπε ο Ζελένσκι.

Μια συνάντηση συμβούλων εθνικής ασφάλειας, πάντως, που επικεντρώθηκε στη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας ολοκληρώθηκε στο Νταβός μια μέρα πριν χωρίς σαφή πορεία προς τα εμπρός. Το Κίεβο ήλπιζε ότι η συνάντηση στην ελβετική ορεινή πόλη θα βοηθούσε στην οικοδόμηση υποστήριξης για το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων.

Ο Ζελένσκι στο Νταβός θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για το έθνος του αφού η Ουκρανία απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους της στην αντεπίθεση του περασμένου έτους και αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με τη χρηματοδότησή της από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συμπρόεδρε της συνάντησης την Κυριακή, είπε ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία, που δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση, είναι διατεθειμένες να κάνουν εδαφικές παραχωρήσεις.

Η Ουκρανία επιδιώκει δύο συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών φέτος για να συζητήσουν και να στηρίξουν τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Αφού η αντεπίθεση έδωσε λίγα αποτελέσματα, ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι βασική προτεραιότητα για το 2024 είναι να αποτραπεί η μετατροπή του πολέμου σε «παγωμένη σύγκρουση», η οποία θα έδινε στη Ρωσία χρόνο να αναπληρώσει τη στρατιωτική της ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v