Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την περιουσία Τσάρων και Σοβιετικών στο εξωτερικό βάζει στο μάτι ο Πούτιν

Διέταξε να διενεργηθεί κρατική αποστολή με σκοπό να εντοπίσει πάλαι ποτέ αυτοκρατορικές κτήσεις ή σοβιετικά ακίνητα σε Βαλτική, Φινλανδία, Πολωνία και αλλού, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ρωσίας.

Την περιουσία Τσάρων και Σοβιετικών στο εξωτερικό βάζει στο μάτι ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά ένα κυνήγι για αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ενωσης πέραν των σημερινών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με διάταγμα που υπέγραψε χθες βράδυ, χορηγεί χρηματοδότηση για ειδική κρατική αποστολή, με σκοπό να διεξαχθεί έρευνα που θα εντοπίσει ακίνητα και αντικείμενα ρωσικής ή σοβιετικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό και θα διασφαλίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Ρωσίας. Το έγγραφο, μεταδίδει το Bloomberg, δεν προσδιορίζει το ύψος του προϋπολογισμού για την εν λόγω επιχείρηση ούτε τα είδη ιδιοκτησιακών στοιχείων που αναζητούνται.

Αν και δεν είναι σαφές τι κινητοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο, το βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον του για πρώην αυτοκρατορικές κτήσεις δεν θα αμβλύνει τις ανησυχίες των γειτονικών κρατών για τις φιλοδοξίες του, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που έχει ρευστοποιήσει τις σταθερές της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στο απόγειό της, η Ρωσική Αυτοκρατορία επεκτεινόταν σε εδάφη της σημερινής Πολωνίας, των Βαλτικών Χωρών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και της Φινλανδίας. Διαλύθηκε υπό την πίεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917, υπό τον Βλαντιμίρ Λένιν, που σηματοδότησε τη γέννηση του κομμουνιστικού κράτους.

Η Σοβιετική Ένωση, που σχηματίστηκε το 1922, κάλυπτε μεγάλο μέρος της πρώην επικράτειας της αυτοκρατορίας, χωρίς την Πολωνία και τη Φινλανδία, μέχρι που κατέρρευσε το 1991 και ανεξαρτητοποιήθηκαν οι συνιστώσες δημοκρατίες στη Βαλτική, στον Καύκασο, στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στην Κεντρική Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v