Κομβική μάχη στον Νιου Χαμσάιρ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Ο Τραμπ εισέρχεται ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στη δεύτερη ψηφοφορία της κούρσας και επιδιώκει να εξασφαλίσει τη «στέψη». Ελπίζει σε αποτέλεσμα έκπληξη η Χέιλι που υπόσχεται να συνεχίσει.

Κομβική μάχη στον Νιου Χαμσάιρ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στο  Νιου Χαμσάιρ, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να φιλοδοξεί να βάλει τέλος από νωρίς στην κούρσα του κόμματος για το χρίσμα και να διεκδικήσει ξανά την προεδρία με αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν. 

Η διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων έχει μόλις ξεκινήσει, με την πρώτη ψηφοφορία να διεξάγεται στις 15 Ιανουαρίου στην Αϊόβα και την τελευταία να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, ωστόσο μετά τη σαρωτική νίκη Τραμπ με 51% στην πρώτη αναμέτρηση το κλίμα δείχνει ήδη οριακό. 

Από τους διεκδικητές του χρίσματος, έχουν αποχωρήσει ήδη από τη μάχη ο Μάικ Πενς, ο Κρις Κρίστι, ο Ρον Ντε Σάντις και Βιβέκ Ραμασουάμι, με τους δύο τελευταίους να στηρίζουν Τραμπ. 

Μια νίκη του Τραμπ με μεγάλη διαφορά στο Νιού Χαμσάιρ, μια περιφέρεια με μεγάλο ποσοστό μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων,  θα μπορούσε να ρίξει την αυλαία στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψήφιου προέδρου,  φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τη Νίκι Χέιλι, τη μοναδική αντίπαλό του. 

Αλλά ένα αποτέλεσμα έκπληξη στην πολιτεία θα μπορούσε να ανατρέψει τα προγνωστικά. 

Η Χέιλι έλαβε μια συμβολική ώθηση από τους έξι ψηφοφόρους του μικρού οικισμού Ντίξβιλ Νοτς που έχει παράδοση να είναι η πρώτη περιφέρεια που ανακοινώνει τα αποτελέσματά της. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις τη δίνουν πίσω μέχρι και 18 ποσοστιαίες μονάδες. 

H πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας υποσχέθηκε πάντως να συνεχίσει τη μάχη για το χρίσμα και μετά το Νιου Χαμσάιρ. «Η πολιτική τάξη και τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να στέψουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Λένε ότι η κούρσα τελείωσε. Δεν πάμε πουθενά» έγραψε η επικεφαλής της καμπάνιας της. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v