Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκατοντάδες τρακτέρ πολιορκούν το Παρίσι

Δεν κάμπτονται οι αγρότες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ. Μπλόκα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε κεντρικούς οδικούς άξονες. «Δεν πειράζει και να πεινάσουν για λίγες μέρες οι Παριζιάνοι».

Εκατοντάδες τρακτέρ πολιορκούν το Παρίσι

Εκατοντάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από τον Nότο και τον Bορρά της Γαλλίας με κατεύθυνση την πρωτεύουσα. Με 40 χλμ. την ώρα, περίπου 300 τρακτέρ ξεκίνησαν χαράματα από τον Nότο, ενώ από τη βόρεια περιοχή Μποβέ, που είναι πολύ πιο κοντά στο Παρίσι, άρχισαν να στήνουν μπλόκα από τις 14:00 τοπική ώρα, όταν έφτασαν στις εισόδους της πόλης.

Στόχος των αγροτών είναι όχι μόνο να μπλοκάρουν 8 άξονες που οδηγούν στο Παρίσι, αλλά κυρίως να μπλοκάρουν την αγορά «Ρενζίς», μερικά χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες αγορές φρέσκων προϊόντων στον κόσμο. Η αγορά αυτή θρέφει 12 εκατομμύρια Παριζιάνους «που, εάν χρειαστεί να πεινάσουν για 3-4 μέρες, δεν πειράζει», λένε οι αγρότες. Δεν το ακούει όμως με τον ίδιο τρόπο ο υπουργός Eσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, που κινητοποίησε 15.000 αστυνομικούς για την προστασία Παρισιού και Λιόν και έβαλε κόκκινες γραμμές: «απαγόρευση να περάσουν αγρότες εντός της πρωτεύουσας και απαγόρευση στα μπλόκα σε Ρενζίς και αεροδρόμια». Δυο αύρες της χωροφυλακής τοποθετήθηκαν ήδη από χθες έξω από την αγορά Ρενζίς σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο, που κατά τη διάρκεια του πρωινού εξελίχθηκαν χωρίς πρόβλημα.

Οι αγρότες από τις μεγαλύτερες αποστάσεις του Νότου θα φτάσουν στο Παρίσι αύριο, μέρα συμβολική, αφού στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Αιτήματα των αγροτών

Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο ντίζελ, για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς των Βρυξελλών, την αγρανάπαυση, τα φυτοφάρμακα, για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τους ίδιους κανόνες, την ελαχιστοποίηση των κερδών τους στο εμπόριο λιανικής.

Σημειώνεται ότι μερίδα των αγροτών, αυτοί μάλιστα που ξεκίνησαν πρώτοι τη διαμαρτυρία (μπλόκο Carbonne νoτιοδυτικά στην Οξιτανία) δεν συμμετέχουν στην προς το Παρίσι. Ο επικεφαλής αυτής της πρώτης κινητοποίησης, που ήταν αυθόρμητη εκτός συνδικάτων, ο κτηνοτρόφος Ζερόμ Μπαϊλέ κατηγορήθηκε για «προδοσία» για τη μη συμμετοχή του. Φούντωσαν μάλιστα υπόνοιες και υποψίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πουλήθηκε» στην κυβέρνηση για να λύσει το μπλόκο. Μια ατμόσφαιρα που κάνει πολλούς να μιλούν για ένα πρώτο ρήγμα στο κίνημα των αγροτών.

Αμυνόμενος ο ίδιος ο Μπαϊλέ εξήγησε σήμερα στην τηλεόραση BFM ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μεταβεί στο μπλόκο τους φέρνοντας απαντήσεις για 3 βασικά θέματα: τη μείωση των φόρων στο πετρέλαιο ντίζελ, την εξασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης για τις αρρώστιες στα ζώα και τη μείωση της γραφειοκρατίας. «Είχαμε τις απαντήσεις» εξήγησε, «έπρεπε κι εγώ να κρατήσω τον λόγο μου», και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε να πάρουν τη σκυτάλη τα συνδικάτα, εμείς πάντως παρακολουθούμε τη συνέχεια για την υλοποίηση όσων υποσχέθηκαν, και εάν δεν κρατήσουν τον λόγο τους, τότε θα δείξουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v