Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορμπαν: Η Ε.Ε. μας απειλεί με Αρμαγεδδώνα για στήριξη της Ουκρανίας

«Εγχειρίδιο εκβιαστή» το σχέδιο των Βρυξελλών για οικονομικό αποκλεισμό της Ουγγαρίας, τόνισε ο Βίκτορ Όρμπαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ορμπαν: Η Ε.Ε. μας απειλεί με Αρμαγεδδώνα για στήριξη της Ουκρανίας

Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορεί τις Βρυξέλλες για εκβιασμό με στόχο να εγκρίνει η Ουγγαρία το πακέτο στήριξης 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, στο οποίο ο ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός έχει αντιταχθεί σθεναρά.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημοσίευμα των Financial Times επικαλέστηκε έγγραφο από ανώνυμο αξιωματούχο του Συμβουλίου της ΕΕ το οποίο καθορίζει μέτρα κατά της οικονομίας της Ουγγαρίας σε περίπτωση που ο Όρμπαν δεν εγκρίνει το πακέτο στήριξης της Ουκρανίας.

Το έγγραφο θα συζητηθεί σύμφωνα με το δημοσίευμα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Όρμπαν είπε ότι το σχέδιο είναι «σαν ένα εγχειρίδιο εκβιαστή» που θα θέσει την Ουγγαρία υπό «ένα τεράστιο οικονομικό αποκλεισμό».

«Τότε η Ουγγαρία θα ερχόταν αντιμέτωπη με έναν Αρμαγεδδώνα», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι το έγγραφο ήταν αυθεντικό. «Γνωρίζοντας τις Βρυξέλλες, είναι ικανές για αυτό», είπε.

Ο Όρμπαν έχει εμπλακεί σε τεταμένες διαπραγματεύσεις για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το υπόλοιπο μπλοκ με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας, το οποίο ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που απέρριψε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το προτεινόμενο οικονομικό πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο σημαίνει ότι απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Η Βουδαπέστει έχει προτείνει να χωριστεί η χρηματοδότηση σε ετήσιες δόσεις, μια πρόταση που θα έδινε ουσιαστικά στην ουγγρική κυβέρνηση τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία κάθε χρόνο.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει» στη θέση της Ουγγαρίας για το θέμα, είπε ο Όρμπαν.

«Η Ουγγαρία, ως κυρίαρχο κράτος, αντιτίθεται σε αυτήν την αλλαγή του προϋπολογισμού» σημείωσε σύμφωνα με το Politico.  «Προσπαθούν να μας πείσουν, μετά μας πιέζουν, μετά μας εκβιάζουν, για να μας αναγκάσουν να συμφωνήσουμε μαζί τους. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις μόνος σε αυτή την οικογένεια», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v