Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω Lloyds και Santander διακίνησε κρυφά χρήματα το Ιράν

Τεράστιο σχέδιο για να αποφύγει τις κυρώσεις. Η Lloyds και η Santander UK παρείχαν λογαριασμούς σε βρετανικές εταιρείες-βιτρίνες, που ανήκαν κρυφά σε μια ιρανική εταιρεία πετροχημικών.

Μέσω Lloyds και Santander διακίνησε κρυφά χρήματα το Ιράν

Το Ιράν χρησιμοποίησε δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου για να διακινήσει κρυφά χρήματα σε όλο τον κόσμο, ως μέρος ενός τεράστιου σχεδίου αποφυγής κυρώσεων που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τεχεράνης.

Η Lloyds και η Santander UK παρείχαν λογαριασμούς σε βρετανικές εταιρείες-βιτρίνες, που ανήκαν κρυφά σε μια ιρανική εταιρεία πετροχημικών που έχει υποβληθεί σε κυρώσεις, με έδρα κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Εμπορική Εταιρεία Πετροχημικών (PCC) ήταν μέρος ενός δικτύου που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συγκέντρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη Δύναμη Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη συγκέντρωση χρημάτων για ιρανικές πολιτοφυλακές.

Τόσο η PCC όσο και η βρετανική θυγατρική της PCC UK βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο του 2018.

Έγγραφα, ηλεκτρονικά μηνύματα και λογιστικά αρχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το τμήμα της PCC στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισε να λειτουργεί από ένα γραφείο στο Grosvenor Gardens στη Μπελγκράβια, χρησιμοποιώντας έναν περίπλοκο ιστό από οντότητες-βιτρίνες στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v