Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες μετά τις διαδηλώσεις των αγροτών

Η Κομισιόν απέσυρε τον στόχο για μείωση των εκπομπών μεθανίου και αζώτου κατά 30%, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυσαρέσκεια των αγροτών. Mέτρα στήριξης ζητούν οι Πράσινοι.

Υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες μετά τις διαδηλώσεις των αγροτών

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να αποσύρουν τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. προσπαθούν να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών ενάντια στη φιλόδοξη πράσινη ατζέντα του μπλοκ.

Ο οδικός χάρτης για τον τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 90%  έως το 2040, ο οποίος πρόκειται να δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, δεν περιλαμβάνει πλέον αναφορά σε στόχο μείωσης κατά 30% στις εκπομπές μεθανίου, αζώτου και άλλων αερίων που συνδέονται με τη γεωργία, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. στους Financial Times.

Η απόφαση έρχεται μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις αγροτών στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Ιταλοί αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στη Ρώμη το βράδυ της Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων από χώρες εκτός ΕΕ και ζήτησαν την αποκατάσταση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η έκταση των διαδηλώσεων έχει αιφνιδιάσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. 

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, ξεκίνησε «στρατηγικές συνομιλίες» και επέτρεψε να τεθούν περιορισμοί σε εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων. 

Σε επιστολή προς την Κομισιόν τη Δευτέρα, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι οι αγρότες είναι «παγιδευμένοι σε ένα σύστημα που τους συνθλίβει» και κάλεσαν τις Βρυξέλλες να προτείνουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένου έκτακτου φόρου στις εταιρείες αγροδιατροφής.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v