Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μυαλό του Πούτιν: Τι είπε στην «απαγορευμένη» συνέντευξη

Λάθος της Δύσης που πίστεψε ότι θα μπορούσε να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, δηλώνει. «Θέλουν διαπραγμάτευση, δεν ξέρουν το πώς. Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν ότι ο κόσμος αλλάζει».

Στο μυαλό του Πούτιν: Τι είπε στην «απαγορευμένη» συνέντευξη

Μηνύματα στη Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πολυαναμενόμενη συνέντευξή του με τον Τάκερ Κάρλσον, πρώην παρουσιαστή του Fox News. Παράλληλα, αποκάλυψε διαλόγους με ηγέτες των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά την Ουκρανία. Ζήτησε να σταματήσει η Δύση την παροχή όπλων και μίλησε για έναν κόσμο που αναπόφευκτα αλλάζει. 

Η προαναγγελία της συνέντευξης με τον Τάκερ Κάρλσον προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ανοίξει συζήτηση ακόμα και για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον δημοσιογράφο, αλλά και για το εάν θα πρέπει να αφαιρεθεί το περιεχόμενο αυτό ως «ρωσική προπαγάνδα». Μια συζήτηση που μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει.

Η συζήτηση με Κλίντον

Σε μια συνάντηση εδώ στο Κρεμλίνο με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ακριβώς εδώ, στο διπλανό δωμάτιο, τον ρώτησα: «Μπιλ, αν η Ρωσία ζητούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιστεύεις ότι θα γινόταν;». Ξαφνικά είπε: «Ξέρεις, είναι ενδιαφέρον. Νομίζω ότι ναι». Αλλά το βράδυ, όταν συναντηθήκαμε για δείπνο, είπε: «Ξέρεις, μίλησα με την ομάδα μου, όχι, δεν είναι δυνατόν τώρα». Μπορείτε να τον ρωτήσετε. Νομίζω ότι θα παρακολουθήσει τη συνέντευξή μας, θα το επιβεβαιώσει. Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχε συμβεί. Εντάξει, λοιπόν, είναι αδύνατο τώρα.

Η διαπραγμάτευση στην Κωνσταντινούπολη και η υποχώρηση από το Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, που σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν καταλήξει σε συγγραφή εγγράφων:

Οι Ευρωπαίοι ιδιαίτερα μας είπαν ότι ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την τελική υπογραφή των εγγράφων. Οι ομόλογοί μου στη Γαλλία, στη Γερμανία, είπαν, «πώς μπορείτε να τους φανταστείτε να υπογράφουν μια συνθήκη με το όπλο στον κρόταφο; Τα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από το Κίεβο». Είπα, εντάξει. Αποσύραμε τα στρατεύματα από το Κίεβο. Μόλις αποσύραμε τα στρατεύματά μας από το Κίεβο, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πέταξαν αμέσως στον κάδο όλες τις συμφωνίες και ετοιμάστηκαν για μια μακροχρόνια ένοπλη αντιπαράθεση με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους στην Ευρώπη. Έτσι έχει εξελιχθεί η κατάσταση και έτσι φαίνεται τώρα.

Η πιθανότητα επικοινωνίας με Μπάιντεν

Τι υπάρχει να επιλύσουμε; Είναι πολύ απλό. Επαναλαμβάνω, έχουμε επαφές μέσω διαφόρων υπηρεσιών. Θα σας πω τι λέμε για αυτό το θέμα και τι μεταφέρουμε στην ηγεσία των ΗΠΑ. Εάν θέλετε πραγματικά να σταματήσουν οι μάχες, πρέπει να σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα. Θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό είναι. Και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποιους όρους. Τι πιο εύκολο; Γιατί να του τηλεφωνήσω; Τι να του πω; Ή να τον παρακαλέσω για τι;

Η Κίνα και το δολάριο 

Οι συναλλαγές μας σε γουάν αντιπροσώπευαν περίπου το 3%. Σήμερα, το 34% των συναλλαγών μας γίνονται σε ρούβλια και περίπου το ίδιο, 34%, σε γουάν. Γιατί το έκαναν αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες; Η μόνη μου εικασία είναι η αυτοπεποίθηση. Πιθανότατα πίστευαν ότι θα μας οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση, αλλά τίποτα δεν κατέρρευσε. Επιπλέον, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών πετρελαίου, σκέφτονται και ήδη δέχονται πληρωμές για το πετρέλαιο σε γουάν. Αντιλαμβάνεστε καν τι συμβαίνει ή όχι; Το αντιλαμβάνεται κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες; Τι κάνεις; Πληγώνεις τον εαυτό σου. Όλοι οι ειδικοί το λένε αυτό. Ρωτήστε οποιοδήποτε έξυπνο και σκεπτόμενο άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες τι σημαίνει το δολάριο για τις ΗΠΑ. Αλλά το σκοτώνεις με τα ίδια σου τα χέρια.

Η συνεργασία με την Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται. Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη είναι υψηλότερος και μεγαλύτερος από εκείνον της ανάπτυξης της συνεργασίας με τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά της Κίνας με κάθε κόστος, ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξερευνούν επίσης την ευρωπαϊκή αγορά. Έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις μικρή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ναι. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι τέτοιες που προσπαθούν να περιορίσουν τη συνεργασία με την Κίνα. Είναι σε βάρος των ΗΠΑ που περιορίζουν τη συνεργασία με την Κίνα. Κάνεις κακό στον εαυτό σου. Είναι ένα λεπτό θέμα και δεν υπάρχουν ασημένιες σφαίρες, όπως συμβαίνει με το δολάριο. Επομένως, πριν επιβληθούν οποιεσδήποτε παράνομες κυρώσεις, αθέμιτες από την άποψη του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει κανείς να σκεφτεί πολύ προσεκτικά.

Ο νέος κόσμος

Οι χώρες BRIC αντιπροσώπευαν μόνο το 16% της παγκόσμιας οικονομίας το 1992, αλλά τώρα το μερίδιό τους είναι μεγαλύτερο από αυτό της G7. Δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στις τάσεις της παγκόσμιας ανάπτυξης και της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό είναι αναπόφευκτο. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Είναι σαν τις ακτίνες του ήλιου. Δεν μπορείτε να εμποδίσετε τον ήλιο να ανατείλει. Πρέπει να προσαρμοστείς σε αυτό. Πώς προσαρμόζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια κυρώσεων, πίεσης, βομβαρδισμών και χρήσης ενόπλων δυνάμεων; Πρόκειται για αυτοπεποίθηση. Το πολιτικό σας κατεστημένο δεν καταλαβαίνει ότι ο κόσμος αλλάζει υπό αντικειμενικές συνθήκες. Πρέπει να πάρετε τις σωστές αποφάσεις με ικανό και έγκαιρο τρόπο. Τέτοιες βάναυσες ενέργειες είναι αντιπαραγωγικές.

Οι κυρώσεις 

Αν τελικά κάποιος συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος αλλάζει λόγω των αντικειμενικών συνθηκών και ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε αυτές έγκαιρα, χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα που εξακολουθούν να έχουν οι ΗΠΑ σήμερα, τότε ίσως κάτι να αλλάξει.

Κοιτάξτε, η οικονομία της Κίνας έχει γίνει η πρώτη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά τον όγκο. Έχει περάσει τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό. Οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες. Η Ρωσία ήταν η πρώτη οικονομία στην Ευρώπη πέρυσι, παρά τις κυρώσεις και τους περιορισμούς. Είναι φυσιολογικό από την άποψή σας, οι κυρώσεις, οι περιορισμοί και η δυνατότητα πληρωμών σε δολάρια να διακόπτονται από τις κυρώσεις στις υπηρεσίες Swift; Κυρώσεις κατά των αεροπλάνων. Κυρώσεις σε όλα, παντού. Ο μεγαλύτερος αριθμός κυρώσεων επιβλήθηκε κατά της Ρωσίας. Και έχουμε γίνει η πρώτη οικονομία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ δεν λειτουργούν. Λοιπόν, πρέπει να σκεφτεί κανείς τι να κάνει. Εάν αυτή η συνειδητοποίηση έρθει στις άρχουσες ελίτ, τότε, ναι, το πρώτο πρόσωπο του κράτους θα ενεργήσει με βάση τι περιμένουν από αυτό το άτομο οι ψηφοφόροι και οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις σε διάφορα επίπεδα. Τότε ίσως κάτι αλλάξει.

Οι ειδικοί γράφουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν σταδιακά τη θέση τους στον κόσμο. Οι ειδικοί σας είναι αυτοί που τα γράφουν. Μόλις τα διάβασα. Το μόνο ερώτημα είναι πώς θα συμβεί αυτό. Οδυνηρά και γρήγορα ή απαλά και σταδιακά. Και αυτό το γράφουν άνθρωποι που δεν είναι αντιαμερικανοί. Απλώς ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις ανάπτυξης. Αυτό είναι. Και για να τις αξιολογήσουμε και να αλλάξουμε πολιτικές, χρειαζόμαστε ανθρώπους που σκέφτονται, κοιτάζουν μπροστά, μπορούν να αναλύουν και να προτείνουν ορισμένες αποφάσεις σε επίπεδο πολιτικών ηγετών.

Η ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία θα χάσει και η διαπραγμάτευση

Υπήρχε μια γενική αφετηρία. Για κάποιο λόγο, όλοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης. Λόγω αλαζονείας, λόγω καθαρής καρδιάς, αλλά όχι λόγω σωστής σκέψης.

Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Είναι η δυτική πλευρά και η Ουκρανία είναι προφανώς κράτος δορυφόρος των ΗΠΑ. Είναι εμφανές. Δεν θέλω να το εκλάβετε σαν να ψάχνω για μια δυνατή λέξη ή μια προσβολή. Καταλαβαίνουμε όμως και οι δύο τι συμβαίνει. Η οικονομική ενίσχυση. Δόθηκαν 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη και μετά έρχονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν στην Ουκρανία. Υπάρχει μεγάλη εισροή όπλων. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πείτε στην τρέχουσα ηγεσία της Ουκρανίας να σταματήσει και να έρθει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Δεν αρνηθήκαμε.

Υπάρχουν επιλογές, αν υπάρχει θέληση. Μέχρι τώρα, υπήρχαν οι κραυγές να υποστεί στρατηγική ήττα η Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Τώρα, όμως, προφανώς συνειδητοποιούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεν είναι δυνατόν. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Μου φαίνεται ότι τώρα το έχουν συνειδητοποιήσει και αυτοί που έχουν την εξουσία στη Δύση. Αν ναι, εάν η συνειδητοποίηση έχει ξεκινήσει, πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν στη συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον διάλογο.

Είναι πρόθυμοι για διαπραγμάτευση, αλλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Ξέρω ότι θέλουν. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, αλλά ξέρω ότι το θέλουν, όμως παλεύουν να καταλάβουν πώς να το κάνουν. Έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο που βρισκόμαστε. Δεν είμαστε εμείς που το κάναμε αυτό. Είναι οι αντίπαλοι που το έχουν κάνει. Λοιπόν, αφήστε τους να σκεφτούν πώς να αντιστρέψουν την κατάσταση. Δεν είμαστε αντίθετοι. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο λυπηρό αυτό. Αυτή η ατελείωτη κινητοποίηση για την Ουκρανία, η υστερία, τα εσωτερικά προβλήματα, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Δεν θα εισβάλουμε σε Πολωνία ή Λετονία

«Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» ρώτησε ο Κάρλσον. «Μόνο σε μία περίπτωση (...) αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία», απάντησε ο κ. Πούτιν.

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον (...) Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». Συμπλήρωσε δε, πως θα ήταν «παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο». Υποστήριξε πως δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή», προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v