Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικές πηγές: Προτείναμε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, «σιωπή» από ΗΠΑ

Ο Πούτιν προσέγγισε μέσω μεσαζόντων τις ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να εμπλακεί σε συζητήσεις χωρίς συμμετοχή του Κιέβου.

Ρωσικές πηγές: Προτείναμε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, «σιωπή» από ΗΠΑ

Η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ μετά από επαφές μεταξύ μεσαζόντων, δήλωσαν στο Reuters τρεις ρωσικές πηγές.

Αμερικανική πηγή αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη επαφή και είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν συμμετέχει σε συνομιλίες που δεν συμπεριλαμβάνουν την Ουκρανία.

Ο Πούτιν έστειλε το 2023 μηνύματα στην Ουάσιγκτον, δημοσίως αλλά και μέσω μεσαζόντων, μεταξύ άλλων μέσω Αράβων συμμάχων της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, ότι ήταν έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ρωσικές πηγές.

Ο Πούτιν πρότεινε να παγώσει η σύγκρουση στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου και δεν ήταν διατεθειμένος να παραχωρήσει οποιοδήποτε από τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει η Ρωσία.

«Οι επαφές με τους Αμερικανούς δεν έφερεαν κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των συζητήσεων στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024.

Δεύτερη ρωσική πηγή ανέφερε ότι οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στη Μόσχα, μέσω των μεσαζόντων, ότι δεν θα συζητούσαν πιθανή κατάπαυση του πυρός χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και έτσι οι επαφές κατέληξαν σε αποτυχία.

Τρίτη πηγή με γνώση των συζητήσεων είπε: «Τα πάντα κατέρρευσαν με τους Αμερικανούς». Η πηγή είπε ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να πιέσουν την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η CIA αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε ανεπίσημες συζητήσεις με τη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ήταν συνεπής στο να μην κινηθεί πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.

Ο  αξιωματούχος σημείωσε ότι φαίνεται ότι υπήρξαν ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε αυτές.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η πρόταση του Πούτιν, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις για διατήρηση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας. Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι φαίνεται να υπάρχει απογοήτευση στη Μόσχα που η Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένα αρνηθεί να τις αποδεχτεί.

Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για «διάλογο».

Μεσάζοντες συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές.

Τέταρτη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι υπήρξαν ανεπίσημες επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας μέσω μεσαζόντων με πρωτοβουλία της Ρωσίας, αλλά φαίνεται ότι δεν κατέληξαν σε κάτι.

Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, το μήνυμα του Πούτιν μεταφέρθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς και του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η ιδέα ήταν ότι ο Σάλιβαν θα μιλούσε με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, και θα καθόριζε τα επόμενα βήματα, σημείωσε μια από τις ρωσικές πηγές.

Αλλά όταν επικοινώνησαν οι δύο άντρες τον Ιανουάριο, ο Σάλιβαν είπε στον Ουσάκοφ ότι η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να μιλήσει για άλλα θέματα, αλλά δεν θα μιλούσε για κατάπαυση του πυρός χωρίς την Ουκρανία, είπε μια από τις ρωσικές πηγές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις υποτιθέμενες κλήσεις του Σάλιβαν ή αν έλαβε χώρα μια τέτοια συνομιλία με τον Ουσάκοφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v