Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περικυκλωμένες πολεμούν ουκρανικές ομάδες στην Αβντιίβκα

Υπεράριθμες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και αεροπορία. Αναδιπλώνονται οι Ουκρανοί και στέλνουν ενισχύσεις.

Περικυκλωμένες πολεμούν ουκρανικές ομάδες στην Αβντιίβκα

Οι υποδεέστερες ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες μέσα στην Αβντιίβκα, δηλώνουν διοικητές μονάδων, καθώς οι Ρώσοι προχωρούν στη στρατηγικής σημασίας πόλη. 

«Η πίεση είναι μόνιμη», είπε ο Rodion Kudriashov, αναπληρωτής διοικητής της επίλεκτης Τρίτης Ταξιαρχίας Εφόδου, περιγράφοντας ρωσικές επιθέσεις όλο το εικοσιτετράωρο, με ορισμένες ουκρανικές μονάδες να αναγκάζονται να κρατήσουν «άμυνα 360 μοιρών».

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει και να καταλάβει την Αβντιίβκα από τα τέλη του περασμένου έτους. Πλέον η κατάσταση για τους Ουκρανούς είναι πολύ δύσκολη, με τις γραμμές ανεφοδιασμού να απειλούνται.

Η κατάληψη της πόλης είναι το κλειδί για τον στόχο της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των δύο επαρχιών που αποτελούν τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς και θα μπορούσε να δώσει στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το δικαίωμα να μιλήσει για μια ακόμα νίκη, πριν τις εκλογές στη Ρωσία τον επόμενο μήνα.

Το Κίεβο δήλωσε χθες ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την Αβντιίβκα σε καλύτερες θέσεις μετά από μήνες μάχης, αν και παράλληλα στέλνει επίλεκτες δυνάμεις για ενισχύσεις, θυμίζει το Reuters.

Ο Kudriashov είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ λίγοι έναντι των ρωσικών δυνάμεων, που παράλληλα έχουν υπεροπλία σε ό,τι αφορά το πυροβολικό. 

Ένας άλλος διοικητής της ταξιαρχίας, ο Maksym Zhorin, δήλωσε ότι η Ρωσία ρίχνει από 60 έως 80 εξαιρετικά καταστροφικές κατευθυνόμενες βόμβες την ημέρα. «Όλα τα κτίρια (και) οι υποδομές απλώς μετατρέπονται σε χαντάκι μετά από ένα χτύπημα από μία μόνο κατευθυνόμενη βόμβα», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Αξιωματούχοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν περιγράψει την Αβντιίβκα ως «φρούριο» με τσιμεντένια πολυβολεία, ενώ ο Πούτιν υπογράμμισε τη σημασία του τον περασμένο μήνα.

Ο Oleksandr Tarnavsky, διοικητής του νοτιοανατολικού τομέα της Ουκρανίας, δήλωσε τη νύχτα ότι η κατάσταση στην Αβντιίβκα είναι δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη και ότι περισσότερα πυρομαχικά και προμήθειες αποστέλλονται σε πρόσφατα ενισχυμένες θέσεις.

«Εκτιμούμε κάθε κομμάτι ουκρανικής γης, αλλά η υψηλότερη αξία και προτεραιότητα για εμάς είναι η διατήρηση της ζωής ενός Ουκρανού στρατιώτη», πρόσθεσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v