Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα περικοπές δαπανών €10 δισ. ανακοίνωσε το Παρίσι

«Κερδίζουμε λιγότερα, ξοδεύουμε λιγότερα, είναι απλή λογική», εξήγησε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ μετά τις προς τα κάτω αναθεωρημένες προβλέψεις που φρενάρουν την οικονομία της χώρας στο 1%. Ποιους θα χτυπήσει ο πέλεκυς.

Εξτρα περικοπές δαπανών €10 δισ. ανακοίνωσε το Παρίσι
Μπρουνό Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες το 2024 κατά 10 δισ. ευρώ επιπλέον, δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο.

«Κερδίζουμε λιγότερα, ξοδεύουμε λιγότερα, είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αναφέροντας τα αυξημένα επιτόκια και τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα, ως αιτίες για την οικονομική επιβράδυνση.

Πέρυσι, το Παρίσι εκπόνησε τον σχεδιασμό για τις δαπάνες του 2024 βάσει εκτίμησης για ανάπτυξη 1,4% - την οποία σημειωτέον θεώρησε ήδη τότε υπεραισιόδοξη το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Οικονομικών της Γαλλίας, που λειτουργεί ανεξάρτητο παρατηρητήριο, επισημαίνει το Politico.

Η Γαλλία έχει πλέον αναθεωρήσει επί τα χείρω, στο 1%, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη, επομένως θα αποκομίσει λιγότερους φόρους απ' όσους ανέμενε. Κατά συνέπεια, πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ επιπλέον φέτος προκειμένου να διατηρήσει τον στόχο για μείωση ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ.

Περίπου 5 δισ. ευρώ θα περικοπούν από τις λειτουργικές δαπάνες σε όλα τα υπουργεία, για παράδειγμα με την αναβολή ορισμένων προσλήψεων σε δημόσιες υπηρεσίες, δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Τομά Καζενάβ.

Τα υπόλοιπα θα αφαιρεθούν από άλλες δημόσιες πολιτικές, όπως η αναπτυξιακή βοήθεια (περικοπή 800 εκατ. ευρώ) και οι πράσινες επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κτιρίων (κάτω από 1 δισ. ευρώ). Η Γαλλία θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη συνεισφορά της στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τον Λεμέρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v