Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη υπέρ της Ουκρανίας

Ημέρα επετείου της ρωσικής εισβολής, δύο χρόνια μετά, και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μικρότερες πόλεις κυριάρχησαν γαλαζοκίτρινες σημαίες και αντι-ρωσικά συνθήματα.

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη υπέρ της Ουκρανίας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο, την Κολονία και τη Φρανκφούρτη, κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής, καταγγέλλοντας τον πόλεμο της Μόσχας και κρατώντας γαλαζοκίτρινες ουκρανικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Υπερασπιστείτε την Ουκρανία» και «Εξοπλίστε την Ουκρανία Τώρα».

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στο Μόναχο, τη Στουτγάρδη και την Ερφούρτη.

«Η θέση όλων στον πόλεμο αυτόν για την ελευθερία είναι στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας», δήλωσε κατά τη συγκέντρωση ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ.

Η Πύλη του Βανδεμβούργου θα φωτιστεί απόψε με τα χρώματα της Ουκρανίας, το γαλάζιο και το κίτρινο.

Στην Κολονία κυριάρχησε το σύνθημα «Μαζί για την Ουκρανία και τη δημοκρατία».

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Γαλλία, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, Στο Παρίσι, τη Λιλ, τη Ρουέν, τη Νίκαια, την Τουλούζη, το Μπορντό, το Στρασβούργο, Γάλλοι και Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν κρατώντας ουκρανικές σημαίες για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους.

«Πούτιν, δολοφόνε!» και «Η Ρωσία έξω από την Ουκρανία!», φώναξαν οι διαδηλωτές στην κατά τα άλλα σιωπηλή και επιβλητική πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας στη Βαστίλη.

«Η Ουκρανία υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και αξίες και ιδεώδη που ανήκουν στην Ευρώπη. Ναι, η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές», δήλωσε κατά τη συγκέντρωση στη Ρουέν ο δήμαρχος της πόλης Νικολά Μαγέρ-Ροσινιόλ.

«Ο Πούτιν δεν θα νικήσει, η Ουκρανία θα νικήσει», δήλωσε στη συγκέντρωση της Λιλ η δήμαρχος Μαρτίν Ομπρί, καλώντας την Γαλλία «να αυξήσει σημαντικά τη βοήθειά της προς την Ουκρανία».

Στη Βρετανία, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου και βάδισαν μέχρι στην πλατεία Τραφάλγκαρ, σε μια θάλασσα από ουκρανικές σημαίες.

Στο Δουβλίνο, χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργάνωσε η ουκρανική κοινότητα της Ιρλανδίας, που έχει υποδεχθεί 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Στην Βέρνη, χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν από την Ελβετία, ουδέτερη χώρα που αρνείται την εξαγωγή όπλων προς την Ουκρανία, να βοηθήσει περισσότερο την εμπόλεμη χώρα.

«Οχι δουλειές με τον Πούτιν», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Μπαλτάζαρ Γκλέτλι, που ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους και των ολιγαρχών και τη χρησιμοποίησή τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στην Σουηδία, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Στοκχόλμη με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ρωσία από την Ουκρανία».

Διαδήλωση οργανώθηκε επίσης στο Βελιγράδι όπου εκατοντάδες Σέρβοι και Ρώσοι πολίτες που επέλεξαν την εξορία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμμετείχαν σε συγκέντρωση που οργανώθηκε από την ουκρανική πρεσβεία.

Στην Ιταλία, εκατοντάδες συμμετείχαν στο Μιλάνο σε διαδήλωση με τίτλο «Νίκη για την Ειρήνη» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία φιλο-ουκρανικών οργανώσεων. Συγκέντρωση οργανώθηκε και στο κέντρο της Μαδρίτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v