Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εξετάζει Plan B για στήριξη Ουκρανίας

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συζητά αν θα χρησιμοποιήσει τα $4 δισ. που έχει διαθέσιμα για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματά του, σύμφωνα με πηγές του CNN.

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εξετάζει Plan B για στήριξη Ουκρανίας

Το Πεντάγωνο εξετάζει εάν θα χρησιμοποιήσει την τελευταία εναπομείνασα πηγή χρηματοδότησης που έχει για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ακόμη και χωρίς εγγυήσεις ότι αυτά τα κονδύλια θα αναπληρωθούν από το Κογκρέσο, τόνισαν στο CNN Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει διαθέσιμα περίπου 4 δισ. δολάρια σε κεφάλαια μέσω του εργαλείου PDA (presidential drawdown authority) το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα οποιασδήποτε υπηρεσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ αν υφίσταται έκτακτη ανάγκη.   

Το Πεντάγωνο ήταν ως τώρα απρόθυμο να ξοδέψει  αυτά τα κεφάλαια χωρίς διαβεβαιώσεις ότι θα επιστραφούν από το Κογκρέσο μέσω του αιτήματος συμπληρωματικής χρηματοδότησης 60 δισ. δολαρίων, καθώς η χρήση των αποθεμάτων του Υπουργείου Άμυνας χωρίς σχέδιο αναπλήρωσης αυτού του εξοπλισμού θα μπορούσε να επηρεάσει τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ.

Αλλά με την Ουκρανία να έχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να αρνείται να διεξαγάγει ψηφοφορία για την παροχή περισσότερης χρηματοδότησης,  αξιωματούχοι του Πενταγώνου συζητούν εάν υπάρχει κάποιο εσωτερικό οικονομικό «μαξιλάρι» που θα επέτρεπε στο υπουργείο Άμυνας να δαπανήσει τουλάχιστον μέρος των 4 δισ. δολαρίων για να στηρίξει την Ουκρανία. 

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, τόνισαν αξιωματούχοι στο CNN. Ωστόσο, οι συζητήσεις σχετικά με αυτήν την επιλογή και άλλα εναλλακτικά σχέδια αποκτούν έναν ολοένα και πιο επιτακτικό χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έχει γίνει πιο δύσκολη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v