Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα από ΗΠΑ για το αν παραπλανήθηκαν οι επενδυτές της OpenAI

Μετά την απόλυσή του από τη θέση του CEO της εταιρείας που είναι πίσω από το ChatGPT, διευθυντές δήλωσαν ότι ο Άλτμαν δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του».

Ερευνα από ΗΠΑ για το αν παραπλανήθηκαν οι επενδυτές της OpenAI

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξετάζει τις εσωτερικές επικοινωνίες του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, στο πλαίσιο έρευνας για το αν οι επενδυτές της εταιρείας παραπλανήθηκαν.

Οπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η ρυθμιστική αρχή, η έρευνα της οποίας δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, αναζητά εσωτερικά αρχεία από νυν και πρώην στελέχη και διευθυντές της OpenAI και έστειλε κλήτευση στην OpenAI τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αυτό ακολούθησε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI τον Νοέμβριο να απολύσει τον Άλτμαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και να τον εκδιώξει από το διοικητικό συμβούλιο. Τότε, οι διευθυντές δήλωσαν ότι ο Άλτμαν δεν ήταν "σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του", αλλά δεν διευκρίνισαν περαιτέρω.

Ο Άλτμαν επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που περιλάμβανε επίσης ένα ανασυγκροτημένο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο δεν έχει συμμετάσχει.

Οι αξιωματούχοι της SEC με έδρα τη Νέα Υόρκη διεξάγουν την έρευνα και ζήτησαν από ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους της OpenAI να διατηρήσουν εσωτερικά έγγραφα.

Η SEC εφαρμόζει νόμους που απαγορεύουν στους ανθρώπους να παραπλανούν τους επενδυτές, ανεξάρτητα από το αν οι χρηματοδότες αναζητούν κεφάλαια σε δημόσιες ή ιδιωτικές αγορές. Η SEC συχνά κλείνει τις έρευνες χωρίς να διατυπώνει επίσημες κατηγορίες για αδικήματα.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την έρευνα την περιέγραψαν ως μια αναμενόμενη απάντηση στον ισχυρισμό του πρώην διοικητικού συμβουλίου της OpenAI τον Νοέμβριο. Ένας από τους ανθρώπους είπε ότι η SEC δεν έχει επισημάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή επικοινωνία του Άλτμαν που να έχει θεωρηθεί παραπλανητική.

Η έρευνα της SEC έχει διεισδύσει σε βάθος, καθώς οι υπάλληλοι της OpenAI έκαναν προσφορές στους επενδυτές στο πλαίσιο προσφοράς που έκλεισε πρόσφατα, που αποτίμησε τον κολοσσό της τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από το chatbot ChatGPT σε πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες για τον ανταγωνισμό σχετικά με τη σχέση μεταξύ της OpenAI και της Microsoft, η οποία έχει επίσης εμπορική συνεργασία με την εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v