Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Ενωση: Παραθυράκι για ανεξέλεγκτες «σκοτεινές» συναλλαγές μετοχών

Η εσφαλμένη σύνταξη των νέων κανόνων διαπραγμάτευσης μετοχών επιτρέπει απεριόριστες συναλλαγές στα λεγόμενα «dark pools», σύμφωνα με τους FT. Σπεύδουν να διορθώσουν το λάθος οι ευρωπαϊκές αρχές.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Παραθυράκι για ανεξέλεγκτες «σκοτεινές» συναλλαγές μετοχών

Οι Βρυξέλλες σπεύδουν να κλείσουν ένα «κενό» στους νέους κανόνες διαπραγμάτευσης μετοχών, αφού άφησαν ακούσια ανοιχτό ένα παράθυρο 18 μηνών στους επενδυτές για να αγοράζουν και να πουλούν απεριόριστες ποσότητες μετοχών σε ιδιωτικούς χώρους διαπραγμάτευσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να επικαιροποιήσουν τη νέα νομοθεσία, η οποία έχει στόχο να αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δραστηριότητα στις συναλλαγές μετοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, αφότου ανακαλύφθηκε η αβλεψία, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η εσφαλμένη σύνταξη των κανόνων επιτρέπει δυνητικά απεριόριστες συναλλαγές σε έναν τομέα που η Ε.Ε. επιδίωξε να περιορίσει την τελευταία δεκαετία.

Τα «dark pools» είναι ένας ιδιωτικός τύπος συναλλαγών όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν πακέτα μετοχών χωρίς να είναι ορατή η έκθεσή τους και χωρίς να διαταράσσουν την αγορά. Οι χρήστες παραπονέθηκαν ότι οι κανόνες ήταν πολύ περιοριστικοί και ότι οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε χώρους συναλλαγών με έδρα το Λονδίνο.

Οι αλλαγές στις λεγόμενες σκοτεινές συναλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε., οι οποίες είναι αντιμέτωπες με την πτώση του όγκου συναλλαγών και την έλλειψη εισαγωγών στο χρηματιστήριο.

Με τους νέους, απλούστερους κανόνες, οι Βρυξέλλες εισάγουν ανώτατο όριο 7% στο ύψος των συναλλαγών μετοχών μιας εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της ΕΕ σε μια σκοτεινή δεξαμενή. Αυτό θα αντικαταστήσει ένα πιο περίπλοκο σύστημα που είχε δύο ανώτατα όρια.

Τα νέα πρότυπα της ΕΕ, μια επικαιροποίηση του νόμου Mifir, δεν περιλαμβάνουν τους παλιούς κανόνες που περιέχουν το λεγόμενο διπλό ανώτατο όριο όγκου, είπαν οι πηγές. Οι κανόνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο και να τεθούν σε ισχύ στα τέλη του 2025, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για απεριόριστες σκοτεινές συναλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η πανευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, επιβεβαίωσε στους Financial Times την ύπαρξη αυτού του 18μηνου παραθύρου βάσει των νέων κανόνων.

Πρόσθεσε ότι «γνώριζε ότι υπάρχει ανάγκη παροχής περαιτέρω καθοδήγησης σχετικά με τις αλλαγές που εισήχθησαν από την αναθεώρηση του Mifir και για το πότε θα τεθούν σε ισχύ».

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι στοχεύει «να παράσχει περαιτέρω σαφήνεια» ενόψει της εφαρμογής των νέων κανόνων στα τέλη Απριλίου. Εάν δεν γίνουν αλλαγές μέχρι τότε, οι επενδυτές θα μπορούν να διαπραγματεύονται απεριόριστους όγκους σε σκοτεινές δεξαμενές για ενάμιση χρόνο.

Πηγή με γνώση του θέματος σημείωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. «συντάχθηκαν εσφαμλέμενα», προσθέτοντας ότι «ο τρόπος που τους συνέταξαν, είτε από λάθος, είτε σκόπιμα, διαγράφει τα παλιά ανώτατα όρια, το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχουν απεριόριστες σκοτεινές συναλλαγές στην Ε.Ε. για δεκαοχτώ μήνες».


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v