Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροεπιδρομή ετοιμάζει ο Πούτιν μετά την επανεκλογή του

Τρόπους να αιμοδοτήσει τα δημόσια ταμεία, που στεγνώνουν υπό το βάρος του πολέμου, αναζητά η Ρωσία. Καλή αφορμή η διαφαινόμενη πανηγυρική νίκη Πούτιν στις προσεχείς εκλογές, με έμφαση στη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Επιβάρυνση σε εταιρικά κέρδη και ευκατάστατους.

Φοροεπιδρομή ετοιμάζει ο Πούτιν μετά την επανεκλογή του

Μεγάλες αυξήσεις φόρων για να συγκεντρώσει έως 4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (40 δισ. ευρώ) σχεδιάζει η Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκεί αυξανόμενη πίεση στα κρατικά ταμεία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, εξετάζονται αυξήσεις φόρων σε εταιρικά κέρδη και σε άτομα με υψηλές αποδοχές. Ειδικότερα, η κυβέρνηση μελετά αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από 15% σε 20% για όσους κερδίζουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ρούβλια, ενώ για τις εταιρείες επεξεργάζεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 20% σε 25%.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει το φορολογικό σύστημα μόλις ξεκινήσει η νέα εξαετής θητεία του, μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας. Σε ομιλία του στις 29 Φεβρουαρίου στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας είπε ότι ήθελε «μια πιο δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης προς εκείνους που έχουν υψηλότερα προσωπικά και εταιρικά εισοδήματα».

Οι ιδιώτες στη Ρωσία πληρώνουν φόρο 13% για ετήσια εισοδήματα έως 5 εκατομμύρια ρούβλια (50.000 ευρώ), που αυξάνεται στο 15% για υψηλότερα εισοδήματα. Οι υπό εξέταση αλλαγές θα κατεβάσουν το όριο 15% στο 1 εκατ. ρούβλια και θα το αυξήσουν σε 20% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ρούβλια, ανεβάζοντας πολλούς Ρώσους από το χαμηλότερο κλιμάκιο.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός τον Δεκέμβριο ήταν 103.815 ρούβλια, ή 1,2 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι, αναφέρουν οι πηγές.

Η κυβέρνηση θεωρεί την έναρξη της νέας προεδρικής περιόδου ως παράθυρο ευκαιρίας για αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, μεταδίδει το Bloomberg. Λίγο μετά την τελευταία επανεκλογή του, το 2018, ο Πούτιν προώθησε μια εξίσου μη δημοφιλή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης στη Ρωσία και αύξησε τον ΦΠΑ από 18% σε 20%.

Η Μόσχα εξαντλεί τους πόρους της εν μέσω αυξανόμενων δαπανών για τον στρατό και προσπαθειών υποστήριξης των επιχειρήσεων, καθώς η οικονομία ζορίζεται υπό την πίεση πρωτοφανών διεθνών κυρώσεων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι στο τέλος του περασμένου έτους είχε αξιοποιηθεί σχεδόν το ήμισυ των διαθέσιμων αποθεματικών του εθνικού επενδυτικού ταμείου.

Ο φετινός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός βρισκόταν 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια μείον στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει έλλειμμα 1,6 τρισ. ρούβλια για ολόκληρο το 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v