Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε.: Σχέδιο fast-track χρηματοδότησης τoυ Κιέβου από ρωσικά assets

Η πρώτη δόση από τα κέρδη που έχουν συσσωρευτεί από τα «παγωμένα» ρωσικά στοιχεία ενεργητικού μπορεί να εκταμιευτεί ακόμα και τον Ιούλιο, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Ε.Ε.: Σχέδιο fast-track χρηματοδότησης τoυ Κιέβου από ρωσικά assets

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να δώσουν στην Ουκρανία 2 με 3 δισ. ευρώ εντός του 2024 από τα κέρδη που προέρχονται από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, επιταχύνοντας το σχέδιο χρηματοδότησης  του Κιέβου καθώς μειώνεται η οικονομική στήριξη των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα σχέδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους, που θα περιλαμβάνει κατάσχεση κερδών που σχετίζονται με κυρώσεις, που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο και μετά, που αποκτώνται στο κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear.

Μετά από μήνες διαφωνών, μια πρώτη δόση χρημάτων θα μπορούσε να εκταμιευθεί ακόμα και τον Ιούλιο, αν οι Βρυξέλλες μπορέσουν να εξασφαλίσουν την έγκριση των κρατών μελών, δήλωσαν πηγές στους Financial Times.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για στρατιωτική στήριξη, αντί για την ανοικοδόμηση μετά τη λήξη του πολέμου όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Περίπου 190 δισ. ευρώ ρωσικών κρατικών περιουσιακων στοιχείων έχουν «παγώσει» στον οίκο εκκαθάρισης Euroclear μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, δημιουργώντας κέρδη 3,85 δισε. ευρώ.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο των Βρυξελλών, θα παράσχουν μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία φέτος, ανάλογα με τα επιτόκια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Τα συνολικά κέρδη από τον Euroclear θα μπορούσαν να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ έως το 2027, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v