Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια €7,4 δισ. για την Αίγυπτο

Εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν θα επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Στο Κάιρο την Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, γράφουν οι Financial Times.

Ετοιμάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια €7,4 δισ. για την Αίγυπτο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που εντάθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε, εν μέσω φόβων για πιθανές μετακινήσεις προσφύγων από τη Γάζα. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές κράτησαν τα σύνορά τους προς τον θύλακα σφραγισμένα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ' οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς συμφωνιών ανάμεσα στην Ένωση και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική αστάθεια γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, αντίστοιχες συμφωνίες είχαν υπογραφεί με την Τυνησία και τη Μαυριτανία, στις οποίες η ΕΕ υποσχέθηκε χρήματα και άλλα κίνητρα με την προϋπόθεση καλύτερης αστυνόμευσης στα σύνορά τους, παρά τις διεθνείς ανησυχίες πολιτικών και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v