Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μελόνι και οι δεκάδες νεκροί μετανάστες μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Τραγικό και αργό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο. Έμειναν για τέσσερις ημέρες χωρίς νερό και φαγητό. Το «μακάβριο τρικ» της κυβέρνησης Μελόνι στη φαρέτρα νέας πολιτικής γραμμής.

Η Μελόνι και οι δεκάδες νεκροί μετανάστες μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Το πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ SOS Mediterranèe ταξιδεύει προς την Ανκόνα, στην Ιταλία, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο το πρωί. Μεταφέρει 250 μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους διέσωσε με τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις. Στην πρώτη από αυτές, στην κεντρική Μεσόγειο, οι συνθήκες ήταν και οι τραγικότερες.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Μέσα σε πλοιάριο χωρίς νερό και φαγητό έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον εξήντα άνθρωποι - διασώθηκαν μόνον είκοσι πέντε. Είχαν ξεκινήσει από την Τζαγουίγια της Λιβύης, αλλά μετά από τρεις ημέρες, η μηχανή έσπασε και το πλοιάριο έμεινε ακυβέρνητο. Έμειναν όλοι τους δηλαδή επί τέσσερις ημέρες χωρίς νερό και χωρίς φαγητό.

Εξήντα άνθρωποι βρήκαν τραγικό, αργό θάνατο. Πολλοί από τους «απελπισμένους της θάλασσας» αυτή την φορά προέρχονταν από την Σενεγάλη και περίμεναν τρία χρόνια στην Λιβύη, για να μπορέσουν να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου. Ένας άνδρας διηγήθηκε στους διασώστες ότι έχασε το παιδάκι του ενάμιση χρόνων την δεύτερη ημέρα του ταξιδιού και την γυναίκα του την τέταρτη.

Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν ήπιαν πολύ θαλασσινό νερό και τώρα είναι εμφανώς αφυδατωμένοι, με συμπτώματα υποθερμίας και εγκαύματα στο σώμα τους. Βρίσκονται επίσης σε κατάσταση σοκ, διότι είδαν να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους δεκάδες συγγενείς και συνταξιδιώτες.

Το ερώτημα φυσικά είναι για ποιο λόγο δεν τους παρασχέθηκε άμεση βοήθεια από αεροσκάφη και πλοιάρια της Frontex και της ιταλικής Ακτοφυλακής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους.

Από τo Ocean Viking οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν την μεταφορά με ελικόπτερο, στην Λαμπεντούζα, μόνον δυο ανθρώπων, η κατάσταση των οποίων ήταν κρίσιμη. Ο ένας από αυτούς κατέληξε πριν από λίγο.

Η «νέα γραμμή» της κυβέρνησης Μελόνι

Η ΜΚΟ καταγγέλλει τέλος ότι λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού μέχρι να φτάσουν στην Ανκόνα (μία απόσταση 1.450 χιλιομέτρων) κινδυνεύει να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση της υγείας των διασωθέντων.

Πρόκειται όμως για την νέα γραμμή της κυβέρνησης Μελόνι: Να διαθέτει συχνά δηλαδή λιμάνια που δεν βρίσκονται στην Νότια Ιταλία, για να αποθαρρύνει -έμμεσα- τα ταξίδια μεταναστών και προσφύγων προς μια υποτιθέμενη «Γη της Επαγγελίας».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v