Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kομισιόν: Ετήσια στήριξη έως €3 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

Το 90% της χρηματοδότησης θα διοχετευτεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ειρήνη με σκοπό την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Kομισιόν:  Ετήσια στήριξη έως €3 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά assets

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη τη μεταφορά στην Ουκρανία έως 2,5 με 3 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα κέρδη που προέρχονται από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι το 90% της χρηματοδότησης θα διοχετευτεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ειρήνη με σκοπό την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας. 

Το ακριβές ποσό που θα είναι διαθέσιμο για το Κίεβο κάθε χρόνο θα εξαρτάται από το επίπεδο των διεθνών επιτοκίων, καθώς τα κέρδη προέρχονται από την απόδοση που προσφέρουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 210 δισ. ευρώ. 

Εκτός από τα κέρδη, η Ουκρανία θα λαμβάνει κάθε χρόνο και τον φόρο 25% που επιβάλλει η βελγική κυβέρνηση στα κέρδη. Για το 2024, το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 1,7 δισ. ευρώ. 

Η συνολική οικονομική συνεισφορά στην Ουκρανία από τα παγωμένα ρωσικά στοιχεία ενεργητικού θα ανέλθει στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v