Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσχονται πύργοι και βίλες Τραμπ αν δεν πληρώσει 175 εκατ. δολάρια σε 10 μέρες

Μεγάλη έκπτωση από το Εφετείο. Ο πρώην και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάποιες μέρες στη διάθεσή του προκειμένου να καλύψει τα οφειλόμενα βάσει δικαστικής απόφασης, ειδάλλως αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάσχεσης της εμβληματικής περιουσίας του.

Κατάσχονται πύργοι και βίλες Τραμπ αν δεν πληρώσει 175 εκατ. δολάρια σε 10 μέρες

Εφετείο της Νέας Υόρκης ανέβαλε για 10 μέρες την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί απάτης.

Το δικαστήριο μείωσε επίσης απότομα το ομόλογο που θα έπρεπε να καταβάλει σε 175 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε μια σημαντική νίκη, αφού αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης με την οποία υποχρεωνόταν να καταβάλει πρόστιμο ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον μέσα σε δέκα ημέρες καταθέσει μια μικρότερη εγγύηση, ύψους 175 εκατομμυρίων. Με τον τρόπο αυτό οι πολιτειακές αρχές της Νέας Υόρκης δεν θα μπορούν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα των ακινήτων.

Η απόφαση που έλαβε σήμερα το πολιτειακό Εφετείο αμβλύνει την οξεία κρίση για τον Τραμπ, ο οποίος υποστήριζε ότι θα αναγκαζόταν να «ξεπουλήσει» περιουσιακά στοιχεία του για να καταθέσει την αρχική εγγύηση.

Το πρόστιμο του είχε επιβληθεί όταν κρίθηκε ένοχος, μαζί με τους γιους του Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ για οικονομική απάτη με στόχο την εξαπάτηση επενδυτών και τραπεζών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε αμέσως ότι «σέβεται την απόφαση του Εφετείου και θα καταθέσει τα 175 εκατ. δολάρια σε μετρητά, ομόλογα ή μετοχές «ή σε ό,τι χρειάζεται», πολύ γρήγορα.

Παράλληλα ωστόσο, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να δώσει νέα αναβολή στη δίκη του Τραμπ για τα χρήματα που καταβλήθηκαν προκειμένου να εξαγοράσει, προεκλογικά, τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, η οποία ισχυριζόταν ότι είχαν εξωσυζυγική σχέση το 2006.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με την επιλογή των ενόρκων. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι παραποίησε έγγραφα της οικογενειακής επιχείρησης, της Trump Organization, για να αποκρύψει τα 130.000 δολάρια που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 στην Ντάνιελς από τον πρώην δικηγόρο και έμπιστό του, τον Μάικλ Κόεν.

 

Οι δικηγόροι του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ήταν «αδύνατο» γι' αυτόν να λάβει εγγύηση 454 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να ικανοποιήσει την απόφαση, έχοντας προσεγγίσει περισσότερες από 30 εταιρείες εγγυήσεων χωρίς επιτυχία.

Πριν την «έκπτωση» από το Εφετείο, ο Ντόναλντ Τραμπ καλούνταν εντός της ημέρας να καταθέσει ένα ομόλογο με το οποίο θα καλύπτει ποσό ύψους 454 εκατομμύριων δολαρίων που προκύπτει από δικαστική απόφαση για απάτη, ειδάλλως θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο η πολιτεία της Νέας Υόρκης να προχωρήσει στην κατάσχεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του.

Ο Τραμπ, που επιδιώκει να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο φέτος, πρέπει είτε να πληρώσει τα χρήματα από μόνος του ή να καταθέσει ένα ομόλογο, ενώ άσκησε έφεση κατά της απόφασης της 16ης Φεβρουαρίου του δικαστή Άρθουρ Ένγκορον σε βάρος του, βάσει της οποίας παραποίησε την καθαρή αξία της περιουσίας του και της μεσιτικής εταιρείας της οικογένειάς του προκειμένου να εξαπατήσει τράπεζες και ασφαλιστικές.

Σήμερα το πρωί, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως το ποσό που όρισε ο Ένγκορον είναι «ανέντιμο».

«Θα έπρεπε να είναι ΜΗΔΕΝ, ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ», σημείωσε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για δωρεές από «ένα εκατομμύριο πατριώτες υπέρ του Τραμπ», λέγοντας πως ο «εμβληματικός Trump Tower» βρίσκεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κινδυνεύουν με κατάσχεση.

Η υπόθεση πλήττει τη δημόσια εικόνα του ως επιτυχημένου επιχειρηματία. Ο Τραμπ έγινε γνωστός ως υπεύθυνος ανάπτυξης φανταχτερών κτιρίων όπως ο Πύργος Τραμπ στο Μανχάταν και συχνά καυχιέται για την οικονομική επιτυχία του, ακόμα κι αν οι εταιρείες του αντιμετωπίζουν κατά καιρούς δυσκολίες.

Όμως, τώρα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, που θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικές ανησυχίες, μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε στο Μανχάταν, όπου ιδιοκτησίες του Τραμπ όπως το Trump Tower ή ο ουρανοξύστης 40 Wall Street ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, Δημοκρατικής που ήγειρε την αστική αγωγή το 2022.

Η Τζέιμς ενημέρωσε επίσης την κομητεία Ουέτσεστερ, βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, για την απόφαση, ένα βήμα ενδεχομένως προς την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εκεί, όπως του γηπέδου γκολφ του Τραμπ και μιας έπαυλης 60 δωματίων μαζί με ένα κτήμα που ονομάζεται Seven Springs.

Το να πάρει τον έλεγχο των ιδιοκτησιών του Ντόναλντ Τραμπ θα έθετε προκλήσεις σε νομικό και υλικοτεχνικό πλαίσιο για το γραφείο της γενικής εισαγγελέως. Το να κατοχυρώσει δικαιώματα παρακράτησης σε βάρος τους προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα πωληθούν ή μεταβιβαστούν και το να στοχεύσει σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ θα ήταν περισσότερο απλό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNBC, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v