Συμφωνία-ορόσημο ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη

Πρώτη διμερής συμφωνία στον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να αξιολογήσουν και να ρυθμίσουν τους κινδύνους από την αναδυόμενη τεχνολογία.

Συμφωνία-ορόσημο ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη

Συμφωνία-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη υπέγραψαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι σύμμαχοι γίνονται οι πρώτες χώρες που συνεργάζονται επίσημα για τον τρόπο δοκιμής και αξιολόγησης των κινδύνων από τα αναδυόμενα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συμφωνία, η οποία υπεγράφη τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον από την υπουργό Επιστήμης του Ηνωμένου Βασιλείου Μισέλ Ντόνελαν και την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο κυβερνήσεις θα συγκεντρώσουν τεχνικές γνώσεις, πληροφορίες και ταλέντα σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο και έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις πιέζουν για μεγαλύτερη ρύθμιση των υπαρκτών κινδύνων από τη νέα τεχνολογία, όπως η χρήση της σε επιζήμιες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή στον σχεδιασμό βιολογικών όπλων.

«Το επόμενο έτος είναι που πρέπει πραγματικά να δράσουμε γρήγορα, επειδή βγαίνουν τα μοντέλα [τεχνητής νοημοσύνης] της επόμενης γενιάς, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς το παιχνίδι, και δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πλήρεις δυνατότητες που θα προσφέρουν», δήλωσε η Ντόνελαν στους Financial Times.

Η συμφωνία θα επιτρέψει συγκεκριμένα στο νέο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου (AISI), που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο, και στο αντίστοιχο Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις εργασίες του, να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία μέσω αποσπάσεων ερευνητών και από τις δύο χώρες.

Τα ινστιτούτα θα συνεργαστούν επίσης για τον τρόπο ανεξάρτητης αξιολόγησης των ιδιωτικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η OpenAI και η Google.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v